Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ethio
Merhabalar,
Siz tecrübeli forum üyelerine bir sorum olacaktı. Benim Konya da 1600 rakımda 2 yaşına yeni girmiş Şebin ve Fernor fidanlarım var. Bu fidanların yapraklanma zamanını geçen yaz takip ettiğimde Mayıs 20 olarak tespit ettim. Bu tarih geç bir tarih midir acaba ?
Tarlamın toprak analizine göre bir gübreleme programı uyguladık bir ziraat mühendisi tavsiyesi ile. Fidanlara Azot da verildi tavsiye edilen miktar kadar. Ayrıca arazimde birde ısı ölçüm/kayıt cihazı var ve Mayıs ayı sıcaklıklarını takip ettiğimde 6 ila 25 derece arasında dalgalandığını gördüm. Toprak yapisi killi tinli. Ph 7, tuzsuz ve kirecsiz toprak. Organik miktar ise 1 ne yazik ki. Tüm bu bilgiler eşliğinde sizce yapraklanma süresi geç midir ?
İbrahim Balkal ın youtube de bulunan, 2 yaşındaki ceviz ağacı video suna baktığımda, benim fidanlarımın o boya gelmesi için bu sene çok iyi bakmam gerektiğini görüyorum ve o video da tavsiye edilen sistemle, fidanlarımı en az 3-3,5 mt kadar boylandırmak istiyorum. Şu an 60 cm ile 1.5 mt aralığındalar. Acaba ağaçların daha erken uyanması ve fidan boyunun artması için bir şeyler yapılabilir mi veya yapmalı mıyım ? Mayıs sonu ve Ağustos ortası arasında 2.5 aylık bir süre olunca fidanlara büyümek için çok süre kalmıyor diye düşünüyorum. Değerli tavsiyelerinizi rica ediyorum.
Saygılarımla
|
Sayın ethio;
Benim 1 yaşını yeni dolduran fernor ve chandler bahçem var.rakım 1070 . ağaçlarım mayısın 15 i gibi yeni uyandılar. marmara ve ege bölgelerinde sanırım mart ve nisanda uyanan ağaçlar benim burada mayıs 15 te uyandı. Ben bunu iklime bağlıyorum, geç uyanıncada büyümesi daha az oldu. Saygılar.