Konu: Nergis
View Single Post
Eski 28-12-2014, 16:49   #2283
hocam100
Ağaç Dostu

hocam100's Avatar

Giriş Tarihi: 06-10-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tabus Mesajı Göster
Bakınız; aynı nergisler Silifke yöresinde de var:

Silifke'de Nergisler Çiçek Açtı

İşte, ancak bunlara doğal, ülkemize has bir tür denilebilir sn. tabus..

Evet, gözlemlerime ve araştırmalarıma dayanarak size katılıyorum. Bu nergisler Anadolu'ya veya daha geniş bir araziye Akdeniz bölgesine mahsus nergislerdir diyebilirim.
Nergisler, antik çağ kayıtlarında sözü edilen, bilindiği kadarıyla 16, yy dan sonra İngiliz bahçelerine yerini alan bir güzellik. Bizimkiler diyebileceğim çeşit, tazetta grubu halen Çin'den Amerika'ya, Avustralya, iYeni Zeland'ya kadar çok geniş bir coğrafyaya yayılmış durumda. Tohumdan yetişmesi kolay, her tür toprağa adapte olabilme özelliği en önemli yayılma sebebi olsa gerek. Aynı çiçeğin İsrail'de de doğal olarak yetiştiğini biliyorum.
Botanikçiler bile nergis türleri hakkında hala kesin karara varabilmiş değiller. 20 ile 40 arası tür söylenebiliyor. Eh yani dünyanın her tarafına yayılır , doğallaşır da, kendiliğinden hibridleşirse ayıkla pirincin taşını.
Nergis hakkında yayın, kitap konusuna gelince, ne yazık ben bulamadım. Hatta Hz. Peygambere atfedilen bir söz var, İngilizceden şöyle tercüme edilebilir, 'Her kim 2 somunu varsa birine nergis alsın, ekmek vücuda, nergis ruha faydalıdır'. Sahih olup olmadığını bilmiyorum, Türkçe böyle bir hadis de görmedim. Ama ne yazık ki bu sözü not almışım, fakat kaynağını yazmamışım. Botanikçilerimiz Anadolu'ya gitmeye karar verir ve araştırma yaparlarsa biz amatörlere de sağlam kaynak yaratırlar ümidindeyim.
Sahi, pazartesi günü büyük ihtimalle Antakya'dayım.
Nergisi sevmeye ve yetiştirmeye devam..
Bu nergis türü güneydoğuda çalışırken nusaybinde de yetişiyordu.Özellikle cizre yolu kenarlarında doğal olarak yetişiyor.Çiçek şekli aynıdır.

hocam100 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön