Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Milla
Sayın Akçabardak,
Torununuzun doğum günü kutlu olsun. Belli ki güzel bir gün olmuş. Ne mutlu size.
Bu arada ördükleriniz çok güzel. Özellikle bebek nefis. Bere ve yelek de çok tatlı olmuş. Mümkünse berenin tarifini paylaşabilir misiniz? Ellerinize sağlık.
|
Teşekkür ederim sevgili Milla, güzel bir gündü kızım çok eylendi yeni oyuncaklarını görünce.
Örgülerimi beğendiğiniz için de ayrıca teşekkür ediyorum.
Berenin tarifini dilimin döndüğünce paylaşmaya çalışayım:
Bere 3 parçadan oluşuyor:
1- Önce ortadaki parçayı ördüm, toplam 22 ilmekle başladdım,
2. sırasında 7 ilmek ters, 8 ilmek düz, 7 ilmek ters, sıra bitti
Örgünün arka kısmı bütün ilmekler ters örülecek.
Bu şekilde 5 sıra örüldükten sonra, örgünün ortasında düz olan 8 ilmeği
burgu yapıyoruz (saç örgüsü gibi) örgünün arkası hep ters örülecek.
- 2 burgu arasında 8-9 sıra örülerek 2. burguyu oluşturuyoruz, bu şekilde toplam 9 burgu ile ilk parçayı tamamlamış oluyoruz. (9. burgudan sonra başta yaptığımız gibi 5 sıra örüp ilmekleri keserek bitiriyoruz ve ipi koparmadan...
(Yaklaşık yarım metre kadar bir parça elde etmiş oluyoruz)
2- ipi koparmadan dönüyoruz ve parçanın eninden ilmek çıkara çıkara şişlere
diziyoruz (kaç ilmek çıkardım şu an aklımda değil) bütün ilmekler
düzgün bir şekilde sıralandıktan sonra, örmeye başlıyoruz.
Yine berenin ön kısmı bütün ilmekler düz olarak örülürken, örgünün arkasını ters örüyoruz.
Bu şekilde 10-15 sıra (berenin büyüklüğüne göre değişiyor) ördükten sonra tepesi oluşması için her 9 ilmekte bir(10.ve 11. ilmekleri bir alarak)
ilmek sayısını azalttım ve sıra tamamlanmış oldu.
Arka sıraya döndüğümde ponpon ipi geçecek şekilde örerken delikler oluşturdum, bu sıra da tamamlandıktan sonra 7-8 sıra hem önden hem arkadan ters örmeye devam ettim, en son sırasında ilmekleri keserek, örgünün 2. kısmı da tamamlanmış oldu.
3- İpi kopartıp geçtik orta parçanın diğer tarafına, tekrar eninden ilmek çıkartarak şişlere sıraladım ve düz olarak 8-10 sıra ördükten sonra alın kısmı kıvrılmasın diye 2-3 sıra hem arkadan hem önden ters ördüm ve bere tamamlandı.
Oluşan tek parçayı yanlardan birleştirerek dktim.
Tepesinde bırakmış olduğumuz deliklerden ponpon ipini geçirerek sım sıkı
büzüp düğüm attım, ipin iki ucuna ponponlarını bağladım
Çiçeğini de kafadan attım.
Çok uzunca bir tarif ortaya çıktı, umarım anlaşılabilecek şekilde yazabilmişimdir.
Okadar çok örgü örmeme rağmen ilk defa örgü tarifi veriyorum, yemek tarifi vermek daha kolaymış
Not: Örgü, ipin kalınlığına, berenin büyüklüğüne ve örme (sıkı, gevşek) şekline göre ilmek sayı ve sıralar değişebilir.
Örmek isteyenlere şimdiden kolay gelsin, anlaşılmayan yerde yardımcı olmaya hazırım.