|
Sayın Gümüş,
Hoşgeldiniz ve de kolay gelsin.
Yapmayı düşündüğünüz sistem aeroponik sistemden çok gel-git sistemine benziyor.
İsmi önemli değil; önemli olan bitkileri yeterince ve doğru şekilde beslemek ve hava almalarını sağlamak.
Gel-Git sistemler bitki köklerinin tamamının ıslanabilmesi için bütün tankı/ortamı dolduruyor. Hava alabilmesi için de tamamen boşaltıyor. Güçlü bir pompa ve bolca doldur-boşalt işlemi var. Bu süre için pek de hazır bir reçete yok. Kökler kurumaya başlayınca tekrar ıslatmanız gerekecek. Bu da bitkiler büyüdükçe değişecek, daha sıklıkla ıslatmanız gerekecek. Yani deneyip göreceksiniz.
Aeroponik sistemler ise genellikle az miktarda besini köklere püskürtme şeklinde yapılıyor. Islatıp geçen Şelal sistemler de var, onlarda daha çok NFT sistemini andırıyor, ama amaç aynı. Besin vermek - hava almasını sağlamak.
Aeroponik sistemlerde "ıslatmak" yerine "nemlendirme"nin daha başarılı olduğu görülmüş. Yani damlacık boyutu ufaldıkça, kökler tarafından daha kolay/hızlı emiliyor, aynı anda hava alması da sağlanıyor. Böylece spreyleme sistemleri küçüldükçe verim artıyor. Ancak bu sefer de teknik problemler, yani tıkanma sorunları başlıyor.
Bunu aşmak için de "soğuk sisleme" yöntemini bulmuşlar. Besin ultrasonik ses dalgaları ile (ısıtmadan) "buharlaştırılıyor" ve de köklere üfleniyor. Böylece kökler yüksek nemli bir ortamda hem yüksek besin hem de hava alabiliyor. Burada bile yine arada molalar var, ama çok sık. 2 saniye üfleme, 5 saniye bekleme gibi. Daha hassas kontrol gerekiyor.
Bunu yapan ucuz sistemler var. Ama yüksek kapasite isteyince, mesela sisleme aleti 5 USD ama, adaptörü 15 USD olduğundan, astarı yüzünden pahalıya geliyor.
Yani hepsinin artıları ve eksileri var. Biraz daha araştırıp size en uygun geleni seçeceksiniz. ve deneye deneye uygun süreleri bulacaksınız.
Kolay gelsin
|