Nergislerin depolanması konusunda Sn kgursan'ın katkıları için teşekkür ederim. Ben de yalnızca tecrübemi aktarayım istedim. Tazetta grubu nergisler özellikle yazın toprak altında yakıcı güneşte kalırlarsa hafa verimli oluyor. Şöyle anlatayım: Bir kısım nergislerimi, aynı cins-tür, toprak altında olduğu gibi bıraktım bir kısmını ise topraktan çıkardım. Çıkardıklarımın bir kısmını buzdolabında, bir kısmını da gölge/yarı karanlık ortamda ortalama 20-25 C derecede kuru ortamda sakladım. Hepsini de aynı toprağa aynı derinliğe ve aynı iklim ortamında eylülde toprağa gömdüm. O yıl sıcaklık yüksek ortalama ile gitti. Yağmur geç yağdı, buzdolabına koyduklarım erken burun gösterdi ve fakat depolama yaptıklarım düzensiz çiçeklendi.Hemen hemen aynı zamanda çiçek açtı. Toprakta kalanlar daha düzenli yani hemen hemen aynı zamanda çiçeklendi ve saplardaki çiçek sayısı daha fazla idi.
Şimdiye kadar okuduklarım da benim bu erken gözlemimi destekler nitelikte. Yani yazın topraktan çıkarmadan bekletir ve Antalya sıcağına maruz kalırlarsa daha güzel çiçek veriyor. Hatta bir defasında bu durumu yazın 'baking hot' olarak ifade ettiklerini hatırlıyorum.
Alıntı yapamadım ama yanılmıyorsam Sn pria linkini vermişti, ankara Üniversitesinin bu konuda bir araştırması vardı ' ANKARA KOŞULLARINDA NERGİS(Narcissus pseudonarcissus) SOĞANLARININ DİKİM ZAMANININ ÇİÇEK OLUŞUMU ÜZERİNE ETKİSİ' ki bence bu araştırma sadece 'araştırma' olarak kalsın. Çünkü özellikle belirtilmiş , araştırma Narcissus pseudonarcissus soğanları üzerine yapılmış. Bu tür daha ziyade, trumpet nergis çeşidi üretilmesinde kullanılmış olup ülkemizde BİLİNEN nergislerle hiç bir ilgisi yoktur. Nergis çeşitleri arasında o kadar farklı özellikler varki, araştırmanın sonucunun bize nergislerin depolanma özellikleri konusunda yeterli bilgiyi vermesi neredeyse imkansızdır.
DaffSeek - Detail Page
https://www.rhs.org.uk/plants/details?plantid=1315
N.pseudonarsissusun kokulu olduğu da söylenemez.Bilinen doğal yetişme ortamı İspanya ile Fransa arasındaki yükseltilerdir ve 'soğuk iklim' nergisi oldukları söylenir. Diğerlerinden ayırt edici en önemli özelliği silindirik geniş ağızlı koronası ve tek çiçekli oluşudur. Sanırım bu özellikteki nergis de Türkiye'de en çok üretilen nergis diye söylenmez.
N. pseudonarcissus un bilinen en eski ve meşhur ticari hybridi 'King Alfred', alt varyetesi olan N. hispanicus'dan üretilmiştir. bir başka eski ve ünlü, bir çok hybridin atası 'Emperor' da N.bicolordan üretilmiştir.Şu sıralar çok satılan 'Mount Hood' , 'King Afred'in torunlarındandır.