Konu: Nergis
View Single Post
Eski 26-12-2014, 19:55   #2268
tabus
Ağaç Dostu

tabus's Avatar

Giriş Tarihi: 20-07-2006
Birkaç gündür teknolojiden uzak kaldım, gördüm ki sitede hayli güzel görüş alış verişleri olmuş. Hangisine ekleme yapacağımı hangisini teyit edeceğimi hangisine karşı görüş yazacağımı şaşırdım.
Öncelikle Narcissus tazetta 'Double roman' ismini ortaya attığımda, resmini paylaştığımda kimseden 'tık' gelmemişti. Şimdi, Daffseek' e bakıp farklı yorumlar geliyor. İlginç.
Benim edindiğim 'karaburun' nergisleri her zaman farklı nergis çıktığı için hangisi karaburun/mordoğan, kara veremedim. Benim fotosunu paylaştığım nergis ile benzerliği varsa, 'Double Roman', 'Constantinopolitanus' kısaca Contantinople, olabilir. Zaten Sn Pria 'da alıntıda belirmişti.(Sn -Esin- in konuya ek yaptığı yazının bulunduğu sitenin sahibi arkadaşlarımdan biri ve tazetta çeşidinin dünyada en önemli 'uzman' larından biridir.) Bana 'işte karaburun nergis budur' diyebilen biri varsa, üzerine konuşmaya değer.
Falan nergisin 'anavatanı' şurasıdır demek için hiç bir nedenimiz yok. Vaktaki dağda bayırda yabani bir örneği bulunur, incelenir ve başka bir yerde örneği yoktur ancak o zaman karar verilir, değil mi?

Türkiye'de; sonbaharda, kışın ve kış sonrası-erken ilkbaharda açan nergisler var fakat neredeyse tamamı bahçelerimizde kültür ürünü haline gelmiş veya bahçeden kaçma doğallaşmış çeşitler.
Nergis konusunda yazılmış ve nergisi de içeren Türkçe kitap hiç görmedim. Tarım la ilgili mesleki bir dergide karaburun nergisini azıcık tarif edip 'poeticus türü olduğunu söyleyen bir yazı gördükten sonra da konu hakkında Türkçe yazılara itibar etmemeye karar verdim. Sn Pria haklı, poeticus ile ilgisi yoktur.
Benim bulabildiğim çeşitlerden, Türkiyede sadece beyaz-sarı (dıştan içe petal rengi), yalın kat veya katmerli (double) çeşidi var. Koronası küçük, bir sapta 2,3 hatta daha fazla çiçek olması,çiçeğin duruş şekli,kokulu olması gibi hususlar göz önüne alınırsa, tamamının Narcissus tazetta grubundan olduğu ve çeşitli alt varyetelerinin olabileceğini göstermektedir. Bu özellikleriyle baktığımız zaman 'karaburun' nergisi büyük ihtimalle bu gruptandır. Eğer temsilci tip bulunursa varsa farklı bir özelliği alt varyetede yeni bir nergis olarak tanıtılabilir.
Meraklısı olduğumu bilen bir dostum dün Antakya'dan nergis yolladı. Bir sap üzerinde 2- 4 yalın kat çiçek. Tipik N.tazetta..Paylaşayım istedim. Resim pek güzel çıkmamış hoş görüle.

Eklenen Resimler

tabus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön