View Single Post
Eski 26-12-2014, 12:32   #5211
Lilium
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe Mesajı Göster
Aynen, tecrübeye çalım olmaz. benim bir parselde kil oranı 32% ve buradaki ağaçlar ciddi gelişim sorunu yaşıyor.

Diyelim ki 250 santimden itibaren bir kaya katmanı var. Ne olacak? Ağaçlar da neticede bir çok katlı apartman gibi. Kaç katlı olsun istiyorsanız, temelini o kadar derine götürmeniz gerekiyor. Saksıya ceviz ektiğinizde boyunun uzamamasının bir sebebi de bu yüzden.

Saygılar..
>Sevgili Çamtepe, ne kadar güzel demişsiniz "tecrübeye çalım olmaz" gerçekten tecrübe çalımları yemiyor.

Kaya katmanı deyişinizden kil kist tabasından bahsediyorsanız çok haklısınız bahçemde böyle bir bölge var ve 80-90 cm derinliklerde yedi yıl hiç bir sorun görünmedi hiç bir keyifsizlik yoktu yedinci yıl yaz ortalarında belirti başladı ve iki ağaçım kurudu sekizinci yıl iki ağaçım daha kurudu bu bölgede.

Kepçe sokup alt tabakanın ne olduğunu öğrenmek istedim üstte belirttiğim gibi taban 80-90 cm lerden başlıyordu fidan gelecek yerleri iki ikibucuk metre derinliğinde boydan boya kanal şeklinde açtırdım kist tabaka bitmedi fakat daha değiştiğini gördüm, neyse uzatmayayım söylemek istediğim kök derinlik konusuna değinmişsiniz hazır kepçe varken kuruyan ağaçlarıda alıver dedim ben kepçenin zorlanacağını düşünürken dalmasıyla alması bir oldu,

Gördüklerim, kazık kök kist tabakaya değdiğinde gelişim durmuş yan saçak köklerle yaşama devam etmiş yan saçak köklerinde tabakaya ulaşması sonucu yaşam bitmiş, Kökleri resimleyemedim bahçeye gidersem resimlerim.

Bazı söylemlerde taşlık olan yerler içinde kaya katmanı diye söz ederler her iki söylemi bir birinden ayırmaya çalışalım ikiside aynı şey değil, Örneğin bazı söylemlerde kök kayayı deler ya da deliyor deriz ki doğrudur, köklerden verdiği salkıyla taşı delebiliyor taş taşlık olan bir yerde kil kist ve taban olmayışı kış sularının durmayışı kökede zarar vermiyor dolayısıyla şunuda söylemek istiyorum kil kist kireç ve taban bitki besin elementlerini epsortte ettiği gibi kış sularını da tabanın üstünde tutarak derinlere inmesine mani oluyor ve mantari hastalık kök kanserinden ağaçlar ölüyor.

Kimsenin moralini bozmak istemem ama böyle topraklarda ceviz bahçesi kuranlar er ve ya geç sorun yaşayacaklardırrr.

Efendim ben kanal aştım şu derilikte çukur açtım şu besini bu gübreyi verdim toprağımı işledim gibi söylemler çare değildir derin kanal açarak fidan ekmek bu süreyi biraz uzatabilir (10-15 yıl gibi) kökler tabana değdiğinde iş biter.

Böyle topraklarda sadece fidan çukurlarını derin açtırmak daha da tehlikelidir, suya havuz yapmış olursunuz kış suları burada birikerek ağaçların kurumalarına sebep olur.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön