Konu: Nergis
View Single Post
Eski 26-12-2014, 01:03   #2255
pria
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tabus Mesajı Göster
Double roman..Kayıtlara göre 1576 tarihinden önce bilinmekte olan bir nergis. Bir anlatıma göre, soğanı Hollandalı tüccarlar tarafından İstanbuldan getirtilerek çoğaltılmış. Bu sebeple bir çok ismi arasında bir ismi de Constantinopoitanus dur. Double Italian, Double Marsellian, Double Chinese..Ve daha bir çok isme sahip.
.
Bizim Karaburun veya Mordoğan nergisi olarak adlandırdığımız ve ülkemize has bir tür sandığımız bu nergisimizin latince adının ne olduğunu çok araştırdım..
Üniversite araştırmalarında bile Karaburun nergisinin latince tam karşılığını bulamadım..Genelde Narcissus Tazetta, hatta bazen N.Poeticus diye isimlendiriliyor gibi..Ama varyete adı tam olarak belirtilmiyor.
''dafseek.org''ta yaptığım tüm aramalarda poeticus varyetelerinde bizim Karaburun nergisi fotoğrafını göremedim..Ama Tazetta gurubunda ''double Roman'' varyetesi aynen bizim Karaburun nergisi gibi.

Yanılmayayım diye çok araştırdım..Sonuçta bizlerin Karaburun nergisi diye adlandırdığımız nergisin Narcissus tazetta orientalis 'Double Roman' olabileceğini sanıyorum artık....Karaburun nergisinin tüm özelliklerini taşıyor gibi..Ayrıca sayın tabus'un Double Roman nergisleri de Karaburun nergis özelliklerini taşıyor diyebilirim..
Sanırım İpek Yolu tüccarları tarafından Batı'ya yayılmış anavatanı Çin olan bir tür bu..

''dafseek'' veri tabanında Tazetta grubunda ''Romanus'' varyetesi olarak adı geçiyor ..
DaffSeek - Detail Page
DaffSeek - Detail Page
William Curtis Botanical Magazine Antique Prints 1787-1817
Double Roman tazetta | austin wildflower
Double Roman
Hortus Camdenensis | Narcissus tazetta subsp. tazetta L.

''Nergis'' başlığında da bu konuda tam bir isim tesbiti yapılabildiğini ve mutabık kalındığını da sanmıyorum..Mesela 2009 yılında Zeytinci arkadaşımız Karaburun nergisinin adını Narcissus white cherfulness olarak tanımlamış ama Karaburun nergisi olamaz bence bu, çünkü ''Cheerfulness''ler oldukça geç açan (early summer) bir türdür..Karaburun'lar ise çok erkencidir.

http://www.agaclar.net/forum/353165-post160.htm
Karaburun nergisinin çiçeklerinin Cheerfulnes çiçeklerine benzediğini de pek sanmıyorum.
PlantFiles: Picture #7 of Double Narcissus, Double Daffodil 'Cheerfulness' (Narcissus)

Sonuç olarak, aşağıda fotoğrafını gördüğünüz ve bizim Karaburun nergisine birebir benzeyen nergis türü olan Narcissus tazetta orientalis 'Double Roman'ın bizim Karaburun nergisinin latince adı olduğuna inanıyorum artık.
Ayrıca ben bu Karaburun veya Mordoğan nergisi olarak adlandırılan güzel türün ülkemize has doğal bir tür olduğuna da inanmıyorum..Çünkü eğer öyle olsaydı bu tür sadece Karaburun yarımadasının bahçelerinde değil, kırlarında, dağlarında da doğal olarak yetişirdi.Maalesef böyle bir bilgi de yok..
Dışardan gelip Karaburun'da kültürü yapılan bir tür yani..

Eklenen Resimler

Düzenleyen pria : 26-12-2014 saat 09:51
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön