Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Sn.Pria,
Siz DOCTO - HUMATE isimli ürünü son bir kaç senedir kullanıyorsunuz ve defasında çok olumlu sonuçlar gördüğünüzü yazıyorsunuz.
Ben hiç kullanmadığım için bir kaç sorum olacak.
- Yapraktan mı kullanıyorsunuz?
- Ne kadar suya kaç gr bu üründen koyorsunuz?
- Bu solusyon ile kaç ağaca uygulama yapıyorsunuz?
- Bahçenizdeki ağaç sayısı ve bu ağaçların dikili olduğu toplam alan ne kadardır?
- Ağaçların tamamına bu uygulamayı yaptığınızda toplam kaç gr bu üründen kullanmış oluyorsunuz?
- Yılda bu şekilde kaç uygulama yapıyorsunuz?
|
Geçmiş yıllarda neyi nasıl uyguladığım konusunda yanlış hatırlamıyayım diye eski mesajlarımdan ikisini buldum sayın MeyveliTepe..
http://www.agaclar.net/forum/919624-post11.htm
http://www.agaclar.net/forum/920196-post14.htm
Ben ayrıca daha fidanlığı ilk tesis ettiğim yıllarda başladım humikasit uygulamasına..Mecburdum biraz..İnanın kepçe ile kazdırdığım 1.5x 1.5 metre çaplı ve 120-150 santim derinlikteki fidan çukurlarından çıkan gıcır gıcır, kum, çakıl ve kistik toprağımı görseniz burada fidan bile yetişmez diyebilirdiniz..Bu yüzden özellikle yazın beton gibi sertleşen toprağı ıslah etmek, organik madde zenginliği sağlamak ve yaptırdığım toprak analizinde 5.5 civar PH'ı yükseltmek için bol bulamaç humik asit kullandım topraktan..Zirai İlaç satışı dükkanı açmaktan vazgeçen bir dostum bana elinde kalan çok kaliteli 100 litre sıvı leonardit hediye etmişti..Onları sanırım 3 sene falan topraktan ve sulama suyuna kullandım..
2011 ve 2012 yılında dekara takribi 50 kilo granül leonardit verdim..
Bakla ektim, yeşil gübreleme için..Yani çok gayretim oldu..Hala da devam ediyorum bu zenginliği sağlamak için..Son üç yıldan beri biliyorsunuz fiğ yonca tirfil, yabani ot, acı bakla tohumları saçıyorum..Toprağı sürmeyi bıraktım..Sadece 1 veya 2 defa motorlu tırpanla biçiyorum..Eskiden solucan görmediğim toprak şimdi solucan kaynıyor..Ayrıca son iki yıldan beri anamın sobasından biriktirdiğim 30-40 kilo kül saçıyorum...Eski yıllarda 26'lık nitrat ve kireç uygulamalarıyla PH'ı 6.5- 7'lere çekmeye çalıştım birkaç yıl..
Bu somut bilgilerin ışığında hatırlayabildiğim kadarıyla yanıtlayayım sorularınızı:-
-Zeytinliğim 5250 metrekare ve içinde 15 yaşında 170 kadar zeytin ve ilaveten sair meyve fidanları var..
Humate ile 2012 yazında tanıştım yanılmıyorsam..İlk yıl fazla vermedim sayılır..Sanıyorum 3-4 kutuyu sulandırıp topraktan verdim..2013 yılında Çanakkale Ziraat Odası'ndan kelepir fiyatına aldığım 13-14 kutu (7 kilo kadar)Docto Humate'ı da hiç sulandırmadan çimdik çimdik toprağa tam alan saçtım..Hemen ertesi yağan yağmurla eridi, karıştı toprağa..
Kısacası, yapraktan bugüne kadar hiç vermedim..Amacım toprağı zenginleştirip, ıslah etmekti çünkü
2014'te bir kutusu 25-30 liraya çıktığı için alamadım..Ama bu kış sanırım yine dekara 50 kilo kadar leonardit vereceğim..
-Yapraktan verdiğim tek besin maddesi DoktorTarsa'nın Proton veya Acotrop isimli ithal denizyosunlarıdır..3 yıldan beri kullanıyorum ve devam edeceğim..Çünkü onun sayesinde toprağa kimyasal gübre vermekten kurtuldum..Nisan ayı içinde, çiçek öncesinde, taneler mercimek iriliğinde iken, ağustos ve hasat sonu olmak üzere en az 5 kez uyguluyorum..
Zeytin tane kalitesi artıyor, çok irileşiyor ve çevreye göre 20-25 gün önce kararmalarını sağladığı için erken hasat yapıp soğuklarda titremekten kurtuluyorum..
Hafızamda kalan bunlar..Büyük hatalar yapmadan hatırlamaya çalıştım..
Hiçbirinin olumsuz etkisini görmedim..
Fidanlarım çok güzel gelişti..
Bu yıl köyde oldukça fazla zeytin toplayan bir tek benim..Diğer bahçelerde ya hiç yok, ya da çok çok az..
Sanıyorum doğru uygulamalar yapmışım.
Denizyosunu vazgeçilmezim oldu.