Konu: Nergis
View Single Post
Eski 25-12-2014, 01:35   #2252
pria
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
Sn Pria, ve diğer nergis seven arkadaşlar.
Sn pria'nın 15 12 2014 tarihli uzun mesajı ile Ege üniversitesinin Mordoğan (Karaburun ) nergisleri ile ilgili çalışmalar incelenmiş ve bir şekilde " Çiçeklenme" konusunun çok önem kazandığını anlamış bulunuyorum. Sn Pria'nın araştırma/gözlem ve incelemelerini takdirle karşıladığımı da belirtmek istiyorum ve bu mesaj ın konu ile ilgili olacağını düşündüğüm açıklamaları ile katkıda bulunmak istiyorum. .

.........

4. Bu depolama sıcaklıkları , Daffodil için hatırladığım kadarı ile, 9 oC da 6-8 hafta olarak denediğimizi hatırlıyorum. Hatta yaptığım o çalışmada , normal olarak depolanmamış soğanları Ağustos-Eylül gibi dikmiştik ve depoladığımız (9 oC 2 ay) soğanları Ekim ayında diktiğimiz halde Ekim de dikilenler, Eylülde dikilenlerden önce çiçek açmıştı. Yalova Araştırma nın sonuç raporlarında bulunabilir. ( Ben link vermeyi vs. beceremediğim için ve notlarım filan elimde olmadığı için buraya yazamıyorum)

.
Güzel ve teşvik edici sözleriniz içi çok teşekkürler sayın kgursan..

Sizin depolama sıcaklıkları ve farklı ekim zamanlarındaki sonuçların bir benzeri çalışma da Ankara Üni. Ziraat Fakültesi Bahçe bitkileri bölümü tarafından yapılmış..
Orada da sizin aldığınız sonuçlara benzer sonuçlar çıkmış..

Soğuk hava deposunda bekletilip ekilen soğanlar 3 farklı tarihte ekilen soğanlar içinde en kısa sürede yani 20 gün içinde çiçeklendiği saptanmış..Fakat, çiçek sapları kısa olmuş..

Pdf dosyayı aşağıdaki linkten Adobe Reader ile açabilirsiniz:

http://www.google.com.tr/url?sa=t&rc...n-vW3ACjurXDqg

Sizin de vurguladığınız gibi, nergis soğanlarının sökümü, saklanması çok önemli..
Ben birkaç sene önce kötü bir tecrübe sahibi olmuştum..
Söktüğüm Karaburun nergislerinin bir bölümünü güneşte unutmuşum..Ertesi gün farkına vardım onların..Ama bu soğanlar güneşin etkisiyle olsa gerek bir müddet sonra pelteleşiverdiler..

O gün bugün, daha ben nergis soğanlarını söker sökmez hemen yanıbaşımdaki zeytinlerin gölgesine atarım ve akşam işim bitene kadar o gölge yerde havalanırlar..Söktüğüm soğanlara asla kuvvetli güneş ışığı vurmaz ve güneşin yakıcı etkisini görmezler..Akşam olunca hemen pek güneş ışığı girmeyen kulübeye taşırım onları..sürekli orada oldukça karanlık ortamda kalırlar..
Bunlar bile etkili olmalı soğanların çiçeklenmesinde..

Düzenleyen pria : 25-12-2014 saat 10:56
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön