Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi estikey
Şimdi ben 10 dekara dikimde fidan diplerine koymak için 4 ton orta düzey leonardit aldım, tarlaya yığdım ve yarın dikime başlıyorum. Gerçi bunu yapmamdaki asıl amaç bahçeye hayvan gübresi sokmadan toprağın organik madde miktarını yükseltmek ve aşırı killi yapısını biraz daha geçirgen kılmaktı. Böylelikle fidanların kök gelişiminin daha kolay olacağını düşünüyorum. Yoksa alırdım sıvı formda hümik asiti verirdim damlamayla hiç uğraşmazdım. Gerçi onu da yapmayı düşünüyorum tomurcuklanmadan önce.
Birde fidanları daldırmak için hazırlayacağım mikorizalı suya katmak için bitkisel menşeli humik asit aldım ama şuanda leonardit menşeli mi alsaydım acaba diye düşünmekten kafam karışmadı değil. Acaba hiç mi karıştırmasam???
|
bitkisel menşeli humik asit satılıyor ancak bunu bakanlık tamamen kaldıracak sanıyorum, tamamen pazarlama stratejisi niye tamamen yasaklanmadı bilmiyorum ,leonardit kaynaklı humik asit kullanmanı öneririm, diğerinin hiç bir şekilde toprakta bir aktivitesi bulunmaz,sadece toprak organik maddesini oluşturan yapılardan biridir...şöyle söyleyeyim bitkisel menşeli humik asit gerçek manada bir humik asit değildir bir miktar verim artışı sağlar hiç bir etkisi yoktur denemez ancak diğeriyle kıyaslanamaz.linyitten yapılmış olanlarda aynı şekilde pek bir fayda sağlamaz...leonardit kaynaklı olanlar yukarda da yazdım kimyasal olarak farklıdır...
aslında ilk başta organik maddenin tamamını leonarditten sağlayalım diye düşünmek mantıklı gelebilir hemde bir kaç yıl içinde bakteriler tarafından tamamen yıkılıp tüketilmez ancak leonardit denilen madde çok aktif bir maddedir ve içeriğinde zehirli metaller bulunabilir, belli bir dozun üstünde sıkıntı yaratabilir, bunun için yinede organik maddenin bir kısmını hayvan gübresinden sağlamanda fayda olabilir ya da ilerleyen yıllarda hayvan gübresi kullanabilirsin, bunun için pelet halde satılan hayvan gübrelerinden kullanırsan hem daha ekonomik olur hemde uygulması daha pratik olur