Sayın Gökhan07
Dediğiniz doğru çünkü bende chandler çeşitlerini soruyorum herkes farklı söylüyor bence arazinin durumuna, rakımına, bölgenin hava durumuna göre değişiyor. Örneğin bizim orada chandler cevizi diken var diyor ki mart ayındaki dondan etkilendi ve bu sene meyve vermedi bir başkası var o da geçen sene sonbahar donlarından ağaçların uç dalları tümden kurudu ve baharda çok budamak zorunda kaldık. ben size şu notlarımı göndermek istiyorum dondan korunma ile ilgili bu konuda ne yapabiliriz acaba bunlar doğrumu?
1. Bu gün 23 Aralık 2014 Salı. Kaç zamandır bahar geç donlarından ceviz ağaçlarını nasıl korunabileceğini araştırmakla geçiriyorum topladığım bilgiler;
a. Sulama mühendisi bir arkadaş; bahçeyi süreceksin ot olmayacak ve dondan birkaç gün önce toprağı sulayacaksın ve don esnasında da devam edeceksin bunun için yeterli suyun olması lazım çünkü mini springler saatte en az 40 lt su harcar. sulama esnasında suyun 1gr nın donması sonucunda 80 cal ısı açığa çıkar ve ortam nemli olduğundan don koşulları azalır ve hava sıcaklığı 2-3 derece artar. En güzeli ve en sağlamı ağaçların üstüne özel soğuktan donmayan spring koymak ve don süresince ve ertesi gün don çözülene kadar ağaçları sulamak bu işlem sırasında ağaçların tüm aksamının sulanması gerekiyor don altında kalan kısım sıcaklığını 0 derecede tutuyor ve ağacı koruyor bunu için arkadaş suyun yetmez dedi çünkü bizim orada kuyu 68 m biz 25 m den suyu alıyoruz havuzumuz var ama 25 tonluk zaten bahçenin 1 saatlik su ihtiyacı en az 25 ton.
b. Köyümüzdeki çiftçilere yardım etsin maksadıyla Ayaş ilçe Tarım Müdürlüğünden bir arkadaş; ben Ziraat fakültesindeki hocalarla görüşeyim bir de Ayaş’taki Ziraat çiftliğindekiler bu konuda ne yapıyor onlarla görüşeyim dedi bana geri dönecek o zaman sonuçlarını buraya yazarım.
c. Oğuzlardan birisi; diğer yerli çeşitlerle Oğuzlar cevizi aşağı yukarı aynı tarihte tomurcuklanıyor Oğuzlar cevizi burada normalde Nisan 5’i gibi uyanıyor ve Eylül’ün ilk haftasında hasat ediliyor yani sonbahar erken donlarına yakalanmıyor ancak ilkbahar geç donları etkileyebiliyor. Diğer çeşitlerden Fernor cevizi iyi değil chandler ise geç hasat ediliyor ve sonbahar donlarına denk geliyor. Don kırağı örtüsünü yapan bir kişi vardı pek faydasını görmemiş.
d. İskilip’ten ceviz bahçesi olan bir abi; bu sene oğuzlar cevizi dona yakalandı ve hiç ceviz alamadım ben 5 yıldır bahçemde chandler yetiştirmiştim baktım durumu iyi şimdi ağaçları ona çeviriyorum aşılama yapıyorum ve yeni diktiğim cevizleri de chandler yaptım ben ağaçların altına yazdan tezek koyuyorum ve onları yakıyorum ancak yararı oluyor mu bilemedim. Bir keresinde ağacın etrafını 1,5 m kazdım ve karla doldurdum sonra üstünü toprakla örttüm ancak diğer ağaçlarla beraber açtılar yani hiçbir işe yaramadı. Ağaçların üstünden sulamaya kalksan suyun yetmez ve salkım salkım buz oluşur onları ne yapacaksın dalları kırar. Ağaçların suyunu Ağustosta keseceksin dedi.
e. Ayaş Oltan’da ceviz bahçesi ile ilgilenen köyden birisi; burada 31 dönüm chandler ceviz bahçesi var 2014 Martında soğuk onları etkiledi biz de bu sene chandlerdan ceviz alamadık ancak geçen sene Ekim ayının 2 de hava sıcaklığı -4 derece olmuştu ondan bir iki gün önce hasat yaptık ve meyve aldık.
f. Çorum’da 40 dönüm ceviz bahçesi olan ve ceviz fidanı yapan birisi; benim ceviz fidanlığım var onları sonbaharda don olurken üstten sulama yaptım ve ertesi güne kadar devam ettirdim ağaçlara bir şey olmadı ancak 40 dönüm bahçem var oraya bir şey yapamadım çünkü alan büyük ve su yetersiz. Ancak ağaçlara kaolin (gün tozu) uygulamasını şubat ayından itibaren yaz ve kış uygulayabilirsin hem güneş yanıklığından korur hem de soğuktan donda 2 derece artırır bunu ziraatçi hocalarla da görüştük ve aynı fikirde birleştik. Daha sonra iyi bir plastik boya ile boyayabilirsin o da ağaçları koruyor en iyisi her ikisini de beraber yapmak ilk önce kaolin sonra sonbaharda plastik boya. Ayrıca şubatta yapacağın bordo bulamacı ağaçların uyanmasını birkaç gün geciktiriyor sonbaharda kasım aralık gibi ve Şubat ayında bordo bulamacı yap. Ağaç antifirizi de ağaçların donmasına etki ediyor. Ağaçların arasına yonca dikersen yonca çok su ister ve ağaçlara da nem yaparsın ceviz ağaçları da nemden dolayı hastalanabilir ona dikkat et dedi. ben de kendi kendime yonca yerine o zaman korunga dikerim dedim. Onun cevizler cahandler çeşitmiş ve mart donlarına yakalanmadı ve sonbaharda da soğuğa yakalanırsa yalnızca uçlardan 5 cm donar ancak bahardaki donlarda tüm meyve gider dedi. sen bu şekilde ağaçları büyütmeye devam et eğer ilerde sorun yaşarsan chandler çeşidine geçersin. Ben de o zaman denemek maksadıyla birkaç adet bahçeye chandler çeşidi dikeyim bakalım o nasıl olacak. Don ve kırağı örtüsünü sordum bana ağaçlar küçükken faydalı olabilir dedi.
|