Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi deniz2014
Sayin vetman996 ve diger degerli uyeler,
Bu konuyu basindan sonuna kadar okudum ve yukarida sayin vetman996 yazmis oldugu hayvanlarinin yem rasyonunda elde ettigi %40 ve %50 lik azalmasini anlamaya calisiyorum . Sonucta bir kila arpa esittir bir kilo arpa dir. Bu bir kilo arpa nin besin degerleri sadece su verme ile yukselebilirmi ? arti bu arpa otunu uretmede kullanilan zaman ve enerji harcamalarina deger mi ? diye uzun suredir dusunuyordum.
Hayvanlara verilen iyi hazirlanmis arpa cimleri iyi bir rasyon icerisinde %100 sindiriliyor.Oysaki kesif yem olarak verdigimiz kuru maddellerin bir kismi hayvanlar tarafindan kullanilmadan gubre olarak disari atiliyor . Tahminen %20 ile 30 arasinda yem kazanci olabilir. Saygilar.
|
Değerli Kardeşim merhaba.
Eğer kendi arpanızı kendiniz üreterek Çimmatik kullanabiliyorsanız %40-%50 kazancı çok daha iyi anlayabilirsiniz.
Fazla yorum yapmadan Prof.Dr. Harun Baytekin Hocanın "Kaba yeme alternatif lazım" adlı makalesinden alıntı yapayım:
"......
Gerek kaba yem temininde yaşanan sıkıntılar, gerekse kaba yem fiyatlarının aşırı yükselişi alternatif kaba yem kaynaklarından yararlanmayı cazip hale getirmiştir. Hatta kaba yemin tamamını dışarıdan satın alan işletmeler için zorunluluk halini almıştır. Bu anlamda hayvan besleme maliyetlerinin düşürülmesinde en önemli alternatif, taze yeşil yem üretim sistemlerinden yararlanmaktır. Arazi bağımlılığını tamamen ortadan kaldıran, hayvanın doğasına uygun besleme koşullarını yaratan günlük taze yeşil yem üretim sistemleri, aynı zamanda hayvan beslemede hatırı sayılır ekonomi sağlamaktadır. Hasılmatik sistemler olarak da bilinen bu günlük yeşil yem üretiminde küçük taneli tahıllar, ağırlıkla arpa kullanılmaktadır. Kurak ve yarı kurak iklimin hüküm sürdüğü bölgelerde arpa üretimi yaygındır. Türkiye’nin arpa üretimi her yıl yıllık ihtiyacın üzerinde gerçekleşmekte ve çoğunluğu karma yem sanayinde kullanılmaktadır. Sulama imkanı olmayan orta ve güneydoğu Anadolu bölgeleri ile silaj üretimi ve kullanımının sıkıntılı olduğu doğu Anadolu bölgesinde hasılmatikle günlük taze yeşil yem kullanımı son derece cazip ve ekonomiktir.
Günlük taze yeşil yem üretiminde kullanılan hasılmatik, çimlenme gücü yüksek 1 kg arpadan, 7 günde kuru madde oranı % 16-21, ham protein oranı ise % 17-22 arasında değişen, sindirilebilirliği % 98’e varan 7 kg yeşil yem üretmektedir. Dolayısıyla araziye ve piyasaya bağımlılığı ortadan kaldırmaktadır. Bu anlamda, kaba yemini dışarıdan satın almak zorunda olan işletmeler için hasılmatik, en önemli kaba yem temin etme aracıdır. Bir arpa silosu ve hasılmatik ile yıl boyu taze yeşil yem üretme imkânı vardır. Arpanın bugünkü fiyatının 60 kuruş olduğu dikkate alınırsa, hasılmatik sistemlerle kuru madde bazında 1 kg sindirilebilir kaba yem 50 kuruşa mal olmaktadır. Sindirilebilir kuru madde bazında daha ucuza kaba yem temin etmenin imkânı yoktur. Hasılmatik yeşil otunun maliyeti ise enerji ve su giderleriyle birlikte 10 kuruşun altına düşmektedir. Silajın yerine doğrudan doğruya ikame edilebilecek taze yeşil yem, satın alınan silaja göre % 50 tasarruf sağlamaktadır. Diğer yandan sindirilebilirliği yüksek olduğu için kesif yem kullanımını azaltırken süt verimini artırmaktadır. Hasılmatikte yetiştirilmiş 1 haftalık arpa hasılı, hayvan refahına olumlu katkıları ile süt verimini ve sütte yağ oranını da olumlu etkilemektedir. Genel olarak hayvan başına sadece hayvan beslemede inek başına günlük 4-5 TL tasarruf sağlamaktadır. Bu değer, işletme büyüklüklerine göre hangi sistem olursa olsun yatırım maliyetini 16-17 ayda çıkarmaktadır.
Bütün hayvan besleme kitaplarında kaba yemin işletme içerisinden üretilmesi gerektiğini, aksi halde ekonomik bir üretim gerçekleştirilemeyeceğini yazar. Özellikle silaj üretme imkanı olmayan işletmeler, hatta yeterli arazi sahibi olmayan işletmeler için istenen büyüklükte arazi imkanı sunmaktadır hasılmatik sistemler. Üstelik arazi fiyatlarından da ucuza! " Kaynak :
"Biga Günlüğü | Biga Haberleri" / Kaba yeme alternatif lazım
Eğer bilinçli şekilde hayvancılık yapıyorsanız, ayrıca tüm girdi çıktıları kaydedip denetleyebiliyorsanız kazancınızı daha iyi görebilirsiniz.
Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar...