View Single Post
Eski 23-12-2014, 09:16   #420
cenkcatli
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-02-2014
Hem Led hemde Sodyum/Metal Halide lambaları ile indoor olarak yetiştiricilik yapıyorum.

Led'lerin bir avantajı bitkiye olabildiğince yaklaştırabiliyorsunuz. Yaklaşık Sodyum/Metal Halide ampullerinden 7'de 1 daha az elektrik yakarken aynı zamanda soğuk ışık olmasından ötürü bitkilere yaklaştırabiliyorsunuz. Buda size ışık kaynağından çıkan lümenin bitkiye ulaşana kadarki düşen ışık miktarını arttırmanızı sağlar. Buna Lüx değeri denir. 400 watt Sodyum/Metal Halideyle aydınlattığım alanı yaklaşık 120 wattlık Led profillerle aydınlattım ve bitki başına düşen lümen değeri daha yüksekti.

Led aydınlatmalar dilediğiniz renk aralığını kullanmanıza olanak sağlarken. (Mavi vejetif büyüme sağlarken, kırmızı ve mavi renk karışımı çiçeklenmeyi teşvik etmektedir. Ağırlıklı olarak kırmızı led kullanmanızı %10 ile %20 arasında mavi ışık kullanabilirsiniz. Bitkinin iklim ve yetiştirme koşullarına göre bu dağılımı değiştirebilirsiniz.

Ledlerle sürekli çiçeklenmeyi teşvik eden ışıklar kullanarak minik/bodur çiçek açan bitkiler üretebilirsiniz.

Led'in avantajlarının yanı sıra yaşadığım bir dez avantajı Sodyum/Metal Halide ışığa göre soğuk ışıklardır. Havandırmanın yeterli olmadığı ve sık ekilmiş bitkilerde küfe neden olabiliyor.

Metal Halide Lambaları beyaz ışık verir ve bitkinin büyümesini teşvik eder, Sodyum ampülleri ise sarı ışık verir ve bitkinin çiçeklenmesini teşvik eder. Bitkiniz ile ampülün arasına az 1,5 karış mesafe koymalısınız yoksa bitkilerin tepe kısımları sıcaktan yanacaktır.

Maksimum performans istiyorsanız ben tepede dönemine göre Sodyum/Metal Halideler kullanıyorum, yanlarda kendi yaptığım 30'ar wattlık led aydınlatmalar bulunmaktadır. çokta güzel sonuçlar aldım bu şekilde.

Güneşten gelen ışığın nanometre (nm)(dalgaboyu) değerleri çok değişkenlik göstermektedir. Gözümüzün görmediği nanometre değerleri bulunmaktadır. Mavi ile kırmızı ışık arasında ki tüm değerleri eser miktarda kullanabilirsiniz. Kesinlikle 730 üstüne çıkmayınız. Buda bitkiye farklı nm değerlerinde ışık sağlayacaktır.

cenkcatli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön