View Single Post
Eski 20-12-2014, 23:26   #249
muslu
Yeni Üye

muslu's Avatar

Giriş Tarihi: 11-02-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ritulan Mesajı Göster
*** sayın Muslu,toprak karışımınız iyi geldi bana perlit koymamaklada doğru yapmışsınız bence çünkü Antalya'da lithopslar havadaki nemide alacaklardır.yazın sık sık sulama olayını unutabilirsiniz ne kadar geçirgen toprak olsada bu bitki havadaki nemide alacaktır unutmayın ki lithopslar ya sudan **** sizden kaynaklanan etkenlerden dolayı ölüyor tecrübeyle sabit.kışın 6 saat güneş görmesini sağlayın yazın ise sizin orası çok yakıcı güneş balkonda **** havadar bir yerde Haziran Ay'ından itibaren filtrelenmiş güneş sağlayın.
Saksı yüksekliği 10 cm den aşağı olmasın.
Harici çok güzel olmuş ellerinize sağlık lithopsları bende Çoklu seviyorum.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi -Esin- Mesajı Göster
Merhaba sayın muslu,

Toprak karışımında vermikülit kullanmanız isabetli olmuş, o konuda endişeniz olmasın. Karışım içeriği çok fazla kumlu ve lav taşlı diyecektim ki vermiküliti eklemenizle toprağın su tutumu biraz dengelenmiş. Antalya gibi sıcak bölgelerde kullanılan toprağın çok aşırı geçirgen olmasına gerek yok, tam tersi; su kaybı çok hızlı olacağından biraz daha suyu tutacak malzemelerin oranını arttırmakta fayda var.

Lithopslar yazın yarı gölge bir yere alınıp sulamaları tamamen kesilmelidir(fakat bunun sebebi havadan nemi almaları değil.). Bahar ayları boyunca toprak karışımınız biraz fazla geçirgen olduğu için daha sık sulamak durumunda kalabilirsiniz.

Saksı düzenlemeniz göze güzel gözüküyor ancak lithopslar çok büyük saksılarda olmayı sevmezler. Saksının büyük olması sulama miktarını ayarlamayı çok zorlaştırır. Onun dışında büyük saksılarda yetişen lithopsların çiçekleri normalden küçük olur. Siz de saksının boş kısımlarına en az iki-üç lithops daha eklemeyi düşünebilirsiniz.

En son olarak da günde 2-3 saat filtreli güneş yeterli değil, kış ayları boyunca lithopsları güneş ışığından maksimum miktarda yararlanacağı yerlere yerleştirmelisiniz.

Bu keyifli hobide aramıza hoşgeldiniz
Teşekkür ederim sizin gibi deneyim sahibi üyelerin bilgileri çok önemli benim için.

muslu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön