View Single Post
Eski 19-12-2014, 10:41   #19
sagol
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Giriş Tarihi: 26-02-2011
Sayın Forester,

Özellikle orman fidanlığından aldığım kalın fidanlarda toprak çok kötü oluyor, yaprak dökenleri ilkbaharda genellikle yıkayıp sıkı ve kötü topraktan kurtuluyorum aksi halde büyüme çok yavaş oluyor. Agacın gövde kalınlığı yeterliyse kazık kökü kessenizde sorun olmaz ama fidan inceyse sadece aykırı kökleri(sarmal oluşturmuş, geri dönüp yukarı yönelmiş, hasar görmüş) kökleri budamak daha iyi olur. Yıllarca küçücük saksıda kalmış kökleri karmakarışık olmuş bazı fidanlarda baştan budama daha iyi olabilir.

Kazık kökün en baştan kesilmesi uygulaması ya saçak kökleri artırıp iyi bir nebari elde etmek için ya da ticari nedenlerle hemen bonsai saksısına alabilmek için yapılıyor. Büyüme oldukça yavaşlıyor. Genelde bu tür bir uygulama yaparsam elek içinde bahçeye dikme yoluna gidiyorum böylece hızlıca saçak kök elde etmeye çalışıyorum. Bu durumda aktif büyüme döneminde sadece zorunlu müdahaleleri yapıp ağacın dal ve yaprak vermesini teşvik ediyorum ki köklenme hızlansın(büyük saksıda yapmak da mümkün olabilir ama rutubetli bölgelerde kökler gelişmeden saksıyı çok büyütmek kök çürümesine neden olabiliyor).

Gövdedeki kalınlaşmayı yavaşlatmayı gözönüne alırsanız daha önce de kazık kökü kemeyi deneyebilirsiniz. Bu durumda mümkünce serbest büyümeye bırakıp 2 yıl sadece zorunlu budamaları yapmak iyi olur. Kök budaması bir stres yaratıyor, budamadan sonra ağaca yeterince saçak kök yapacak gelişme olanağı da sağlanmazsa ölümcül olabiliyor ya da cılız kalıyor, baştan sert kök budaması yapıp ağaç daha kendini toplamadan bonsai olarak eğitmeye çalışıp ağacı öldüren çok arkadaşımız oldu. İyi ve kötü tarafını düşünüp ona göre bir yol seçmek daha iyi.

İyi çalışmalar dilerim....

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Forester Mesajı Göster
Tekrar merhaba

Sn badrobot /Sagol

ancak benim tam olarak anlamak isteğim kısım fidanlıktan alınmış kazık veya kalın köklü fidanlar

yapmak istediğim uygulama köklerin tamamına müdahale edip ağacı bonsai saksısına sığacak hale getirmek de değil
sadece kalın olan kısmı kesip kılcal saçak köklere mümkün olduğunca dokunmamak hatta teşvik edici uygun topraklı
(fidanlıklarda kullanılan topraklar genellikle çok sıkı oluyor) büyük boy saksıya almak ve köklendirici hormon katılmış su ile sulamak

yani pompayı mümkün olduğunca korumak ve geliştirmek bunun yanında ileride ( ağacın üstüne uzun bir emek verdikten sonra )
olabilecek kayıpları engellemek

çünkü kendi halinde bırakılması durumunda gövde ile beraber kökte kalınlaşacak ve ileride müdahale zor ve sarsıcı olacak,

amaç son haline getirilmiş bonsainin sağlığını uzun yıllar sürdürebilmesini sağlayabilmek.

kazık kökün asıl amacı gövdeyi dik tutabilmek zaten işi yapan saçak kökler
Bonsai de de kök yardımı ile ağacı dik tutma gibi bir amacımız olmadığından
bu feda edilebilirmiş gibi gelmekte,
tabii ki dediğimiz gibi bir süre ağaçta gerileme ve büyüme/ kalınlaşma kaybını göze alarak !

Ankara'dan selamlar....

sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön