View Single Post
Eski 17-12-2014, 06:04   #49
simetri
Ağaçsever

simetri's Avatar

Giriş Tarihi: 27-03-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi suplilumas Mesajı Göster
@simetri
O ağaç ilk yerine düşündüğünüz gibi fidan olarak ya da tohum olarak ekilmiş bir ağaç değil. Şehir içindeki ağaçlar (yurt dışında) belli bir yaşa büyüklüğe ve forma geldikten sonra ekilirler. Yol kanalizasyon yer altı telefon vs.... gibi çalışmalarda yerlerinden defalarca sökülür taşınır bakımları yapılır çalışma bitene kadar hayatını sürdüreceği alana ekilir. Çalışma bitipte sıra ağaçlandırmaya geldiğinde taşındığı yerden sökülür bir daha eski yerine ya da uygun görülen başka bir yere ekilir. Yani o ağaçlar defalarca kök terbiyesinden geçmiş ağaçlardır ormanda kendi başına yetişen ağaçlar gibi değillerdir. Kökleri bonsai ağaçlarda olduğu gibi küçük bir saçak şeklindedir. Zaten öyle olmasa yer altı kablolarını koparır gider kanalizasyonları su gaz borularını patlatır.
Bu konunun uzmanı filan değilim. Ancak bilmediğim herhangi bir konuda da görüş açıklamam. 46 numaralı mesajı yazmadan önce, en az 1-2 ay araştırıp sordum, yazıştım ve doğruluğuna kanaat getirdiğim için yazdım.

Sizin cevabınızdan sonra işimi gücümü erteleyip konuya bir kere daha eğildim. Ağaç nakliyesi yapan yurtdışı 6-7 firma ile mail haberleşmesine geçtim. Kullandığınız bu aparat ile söktüğünüz ağaçlara kök bakımı, kök düzenlemesi, kök iyileştirmesi (Türkçe karşılığı ile kök terbiyesi) yapıyor musunuz veya bu tür ağaçlara (Türkçe karşılığı ile kök terbiyesi) gerekmiyor mu diye.

Aldığım dört cevapta, zaten kök bakımı gibi uzun süreli, pahalı ve vahşi bu uygulamadan kaçınmak için söz konusu aparat geliştirilmiş ve uygulamaya konulmuştur oldu.

Bu aparat ile sökülen ağaçlar, daha öncesinde yeri hazırlanan çukurlara nakliye dışında başkaca hiç bir işlem yapımına gerek duyulmadan derhal nakledilir ve yerleştirir şeklinde açıklanmıştır.

Kök bakımına ihtiyaç duyulan ağaçların zaten bu şekilde sökülemeyeceği, sökülse bile bandajlaması yapılmadığından kök bakım işlemine tabi tutulamayacağı, bu şekilde sökülen ağaçların sonradan bandajlama (kök terbiyesi için) aparat dışına çıkarılması halinde kök çevresindeki toprağın boşalıp dağılması ile olanaksız hale geldiği açıklıkla belirtilmiştir.

Kök bakımı gerektiren ağaçların bu tür makinalar ile değil, ekskavatör, vinç, forklift gibi ekipmanlar ile sökülebildiği, söküm öncesi kök çevresinin elle ya da özel testereler ile kazınıp boşaltıldığı, askıya alınan ağaç kök ve çevresinin bohçalamaya alındığı, uygun bir mekana taşınıp bohçalama altına alınan ağacın 4-8 ay bakımda tutulduğu, gerekirse iyileştirme çalışmaları yapıldığı, sağlığının devamına kanaat getirildiği taktirde, belirlenmiş olan yeni yerine naklinin sağlandığı tarafıma bildirilmiştir.

Aşağıdaki linklerde, ağaçları söküldükten sonra hiç bir kök bakım ve iyileştirme işlemine tabi tutulmadan derhal yeni yerlerine nakil edildiklerini rahatça görebilirsiniz.

bakınız1

bakınız 2

Diğer link1

Diğer link2

Diğer link3

Hangi ülkede, hangi şehirde yaşadığınızı belirtmemişsiniz. Eğer benim bildiğim Stockholm, Kopenhag, Amsterdam, Zürih, Münih, Cannes, Cenevre gibi şehirler ve civarında yaşıyor olsaydınız, Yol kanalizasyon yer altı telefon vs.... gibi çalışmalarda yerlerinden defalarca sökülür taşınır bakımları yapılır çalışma bitene kadar hayatını sürdüreceği alana ekilir. Çalışma bitipte sıra ağaçlandırmaya geldiğinde taşındığı yerden sökülür bir daha eski yerine ya da uygun görülen başka bir yere ekilir. Yani o ağaçlar defalarca kök terbiyesinden geçmiş ağaçlardır diye yazmazdınız.

simetri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön