Konu: Nergis
View Single Post
Eski 16-12-2014, 19:33   #2214
hocam100
Ağaç Dostu

hocam100's Avatar

Giriş Tarihi: 06-10-2008
Adnan bey benim Karaburun denemem iklimlerle de ilgili.Geçmiş yıllara ait şöyle bir değerlendirmem oldu.Bazı yıllar iklim yumuşak gitti çiçek sapları o kadar büyük oldu ki pırasa kadar iri oldu.Ama çiçekleri az oldu.Bazı yıllar sert geçen kış sebebiyle büyüyemedi boyu küçük kaldı.Ama çiçekleri çok oldu tomurcuk aşamasında don olmazsa açtı olursa o da gitti.O yüzden ben genellikle bu çiçeği korunaklı yani poyraz almayan yere ekiyorum.Geçen sene 3 ayrı yere ektim.Güneş gören güney kısımlarında güzel çiçek oldu kuzeydekiler dondu.Bunları da bilin.
Geçen seneden kalan kazılmamış soğanlar ki her yıl az miktarda unutularak kalırlar onlar şimdilerde 15 cmyi geçti tomurcuk görünüyorlar.
Yeni dikilenler 5 cm civarı .Ayrıca derin ekim demişsiniz ben de en az15 cm derine ekiyorum. Çiçeklerin tomurcukları donsa bile soğan üremeye devam ediyor.
Ayrıca her yıl yavru soğanları üretime alıyorum. İlk yıl irileşiyor 2. yıl çiçek açıyor. Soğanın yavru vermeye başlaması depoda başlıyor yanlarından 2 bazan 3 yavru oluşuyor onları zedelemeden ekiyorum. Sonra onları kazarken ayırıp ayrı ekiyorum.
Tabi ekerken 15-15-15 artı leonordid veriyorum.2yıl çiçek açacak iriliğe ulaşıyorlar.Sattığım soğanlar genellikle bu soğanlar oluyor. Anaçları ise satmıyorum. Onlar elimde kalıyor. Karaburunlar acaba çiçek açamayınca gücünü soğana mı veriyor diğe de düşünüyorum.Bazan tomurcuklarını açtırmamak adına koparıyorum da üretimim bir parçası.Acıpayam dışında ekim yerim yok.
Adnan bey Acıpayam 3 senedir ılıman kış geçiriyor.2yıldan beri doğru dürüst kar yağmadı. Böyle giderse Karaburunlar Acıpayam'a alışacak.

hocam100 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön