View Single Post
Eski 15-12-2014, 16:52   #5204
vasces
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-08-2007
Şehir: İstanbul Beylikdüzü
Mesajlar: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi permakültür Mesajı Göster
Sn Ykaya194, Sn formullaone ve Sn Lilium;

Cevaplarınız için teşekkürler. Bahçeyi oluştururken farklı nedenlerden dolayı büyük bir acemelik yaparak 2012 ekim ayında agaçları tüplü olarak diktim, haliyle ilk kış 20% oranında ağacım kurudu, geri kalanın gelişimi ise genel olarak iyiydi ortalama 1,5 m boylarına yaklaşmışlardı fakat 2013 yazında sulamayı eylül başında kestim ve ağaçlarım kasım ayındaki ilk donlardan etkilendi. 2014 bahar aylarında hemen hemen tüm ağaçalarıma 40-50 cmden tepe vurumu yapmak zorunda kaldım. Gönderdiğim resimlerdeki ağaçların çoğu 2014 Martından yaza kadar uzadılar denilebilinir. Bahçenin boy ortalaması sanırım 1,5 -2m arasında.

Bilgi amaçlı toprak analizini ekliyorum. En büyük sıkıntım PH ın yüksek olması, bu nedenle her son bahar agaçların izdüşümlerini olabildiğince doğal gübreleme yapmaya çalışıyorum. İlk dikerken her ağaç için yarım kilo toz kükürt kullanmıştım, bu baharda her ağacın iz düşümlerine en az birer kilodaha kullanmayı düşünüyorum. (bunların dışında suni gübre/ilaç kullanmıyorum)

Bu yıl sulamayı 10 ağustosta kestim ve bahçeyi kasım başında gezdiğimde ağaçlar henüz 20% oranında yapraklarını dökmüşlerdi ve sararmışlardı. Umarım donlar gelinceye kadar tamamen uykuya yatmışlardır. Henüz gidip gezemedim.

İlgi ve alaka konusunda haklısınız, sadece haftasonları bahçeye gidebiliyorum ve başka nedenlerle istediğim kadar ilgilenemedim. Çapalama için adam kiralıyorum sene 2 kere bahar ve yazın. fakat kendiniz adamlarla çalışmayınca istediğiniz verimi alamıyorsunuz. Bu sene daha fazla vakit ayırmaya çalışacağım.

Budama tavsiyenizi dikkate alıp 1,8 m üzerinde olan fidanların hepsinde tepevurumu yapacağım. Tepe vurumunda 1,6 m nin altına inmeyi düşünmüyorum, ağaçların çok aşağıdan taçlanması ilerde sıkıntı yaratabilir.

Umarım 2015 yazında çok daha güzel resimler paylaşabilirim.

Paylaşımlarınız için çok teşekkürler.

Son bir soru eklemek istiyorum, toprağımdaki PH dışındaki diğer sıkıntı ZN (çinko) nun az olması. Topraktaki çinko miktarını artırmak için doğal çinko kaynağı olarak ne kullanabilirim?
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seayden Mesajı Göster
İbrahim Balkal tarafından Kalifornya'da çekilmiş ve youtube'a yüklenmiş üç videoyu bir solukta izleme imkanım yeni oldu. Özellikle 3.videodaki bilgileri ve ceviz bahçesini hayretle izledim. ağaçların büyüme hızları ve verimleri bizim 2 katımız. Bize gönderdikleri chandler lar 2. kalitemi yoksa Kalbime şüphe düştü.
Sık dikim tercih nedenini de çok güzel açıklamışlar.
Bahsedilen yeni çeşitler Türkiye'ye ne zaman gelir acaba?

Selamlar.

1. bölüm
ABD CEVİZ İZLENİMLERİ | 1. BÖLÜM - YouTube

2.Bölüm
ABD CEVİZ İZLENİMLERİ | 2. BÖLÜM - YouTube

3.Bölüm
ABD CEVİZ İZLENİMLERİ | 3. BÖLÜM - YouTube
KöyTV nin videoları gerçekten faydalı her ne kadar bazı yerlerde acre, pound gibi hesapları tam çevirememiş olsa da, arkadaşlar faydalı çalışmala yapmışlar.

Lillium abimizin toprak konusundaki yorumlarını biliyoruz ama bu konuda videolarda düzgün soru sorulmamış maalesef. Mesela örnek toprak analizlerini oradan göstermiş olsalardı gerçekten çok faydalı olurdu. Benim çıkardığım özet bu videolardan;

1- Paradox çeşidinin hızlı gelişmesi ve anaç seçilmesinin önemi söz konusu.
2- Toprak ve iklim önemi. Zayıf topraklarda bakımın önemi vurgulanmış. Ancak zayıf topraklarda bu iş olmaz denmemiş. Bir yerde California Universitesinde danışmanlık yapan bayan ilgili zayıf toprakta bakımın ne kadar pahalı olduğundan bahsederken bizim spiker yaprak yiyen geyikle ilgileniyordu.
3- Ortalama 15-20 gün arasında sulamadan bahsediliyor. Verime yatmış ağaçlarda dekara 700 mm ile 1200 mm arasında sulamadan bahsedilmiş.
4- Toprakta dekara 44-68-88 kilo azot itiyacı var deniyor (3 yorumda). 400-600 kilo dekarda ceviz alabilmek için …
5- Yaprak analizinde temmuz başında azotun %2.6-2.7 olması gerekiyor. 2.3-2.4 den aşağı düşmeyecek. 3 ü geçerse azotu azaltıyorlar.
6- Potasyum %1.2 yaprak testi sonucunda olması gerekiyor.
7- Çinko 25 ppm olması gerekiyor yaprak analizinde.
8- Kanserli ağaçlardan bahsedilmiş, ilk videoda yakma metoduyla iyileştirmeye çalıştıklarını anlatıyordu 86 yaşındaki amca.

Sonuç olarak ideal toprak konusu çok karışık bir durum.

Walnut Production kitabındaki iki sayfadan edindiğim özet;
San Francisco Stanislaus county de araştırma yapılan araştırmada ceviz ağaçlarının, toprak çeşitleri içinde "orta derecede ince dokulu tınlı toprakların ince gözenekli killi ve kalın dokulu (gözenekli) kumlu topraklara oranla daha iyi kök ve kuvvetli gelişim sağladığını söylüyor. Tınlı toprakların geçirgenliği (kumlu tınlı, tınlı, silt tınlı, killi tınlı ve silt killi tınlı) orta düzeyde hızlıdan orta düzeyde yavaşa doğru görünüyor.
Tınlı topraklarda toprağın nemi ve yeterli havalanması kök gelişimi ve ağacın büyümesi için önemlidir.

İnce gözenekli killi topraklarda (siltli killi, kumlu killi ve killi) topraklarda havalandırma gözenekliliği sınırlıdır. Gözenekler küçük parçalı olduğu için killi topraklar kumlu tınlı topraklara göre suyu daha sık tutar ve akışkanlığı daha yavaş olur. Bu da topraktaki hava boşluklarının azalmasıa ve oksije difüzeyonunun (yayılmasının) köklere doğru azalması anlamına gelir. Bu da kökün sığ yerde kalması ve oksijenin köke az ulaşmasından dolayı kökün gelişmesini engeller.

Kumlu ve kumlu topraklarda yukarıda sayılan oksijen ve geçirgenlik daha hızlı olmasına rağmen besin oranı daha az olur.

Bunun dışında toprak altı katmanlarının da çok önemi var. Köklerin farklı katmanlar arasında kalması da gelişi durdurduğundan bahsediliyor ki California'nın bazı bölgelerinde bahçelerin kurulmasının önemli sebeplerinden biri de bu.

Konu uzadıkça uzar ama bu konu beni en çok düşündüren konuların başında maalesef. 3 yıl önce işe başlarken 4-5 ziraat mühendisiyle görüştüğümde kumlu killi tınlı, kumlu killi, kumlu tınlı ya çok takılmamam gerektiği söylendi. Bende 30 santimden 2 metreye alınan sonuçlarda 17 ile 37 arasında değişen oranlarda kil var. İki yıldır dip kazanla 70 cm işlem de yapıyorum izdüşümü dışından ancak çok emin olamıyorum.

- Burada bahçe kuran arkadaşlarda kil oranları ne nispetlerde yazabilirlerse gelişimleri karşılaştırmak daha kolay olacak. Yoksa bu sevdadan vazgeçmek mi gerekir bilmiyorum.
- 2 metre açılan çukurlarda ileride bu sorun kalmayacağı garanti edilebilir mi ?
- Mesela 2 metre çukur açtıranlarda ilk 7-8 yılda büyüme hızlı görünüyor ancak sonrasında neler oluyor yorum yapabilecek olan var mıdır ?


Saygılar...

vasces Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön