View Single Post
Eski 14-12-2014, 20:04   #247
-Esin-
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-02-2014
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi muslu Mesajı Göster
Merhaba,
Kenarı çatlayan salata kasesini küçük bi lithops bahçesine çevirmek istedim. Kasenin dibini matkapla iki yerinden deldim, tabana 1-2 cm lav taşı serdim. Toprak konusunda pek çok yazı vardı ama antalyada ikamet ettiğim için yazın sık sık sulanmaya ihtiyaçları olacağını dusunerek ekstra geçirgen bi karışımda karar kildim; 1.5 ölçü hazır kaktüs toprağı, 1 ölçü lav taşı, 1 ölçü
dere kumu, 1/2 olcu vermikulit kullandım. (Vermikulit hakkında çelişkili yazılar var. Bazı yazilarda toprakta organik içerik hiç olmamalı yaziyor.. Ben ekledim) Lithopsları diktim ve hiç sulamadım. Deniz kabukları ile süsledim. Öğleden sonra 2-3 saat perde arkasından güneş görüyorlar.
Yorumlarınızı bekliyorum. Hatam olduğunu düşünüyorsanız lütfen yazın..
Herkese iyi haftasonları. ..
Merhaba sayın muslu,

Toprak karışımında vermikülit kullanmanız isabetli olmuş, o konuda endişeniz olmasın. Karışım içeriği çok fazla kumlu ve lav taşlı diyecektim ki vermiküliti eklemenizle toprağın su tutumu biraz dengelenmiş. Antalya gibi sıcak bölgelerde kullanılan toprağın çok aşırı geçirgen olmasına gerek yok, tam tersi; su kaybı çok hızlı olacağından biraz daha suyu tutacak malzemelerin oranını arttırmakta fayda var.

Lithopslar yazın yarı gölge bir yere alınıp sulamaları tamamen kesilmelidir(fakat bunun sebebi havadan nemi almaları değil.). Bahar ayları boyunca toprak karışımınız biraz fazla geçirgen olduğu için daha sık sulamak durumunda kalabilirsiniz.

Saksı düzenlemeniz göze güzel gözüküyor ancak lithopslar çok büyük saksılarda olmayı sevmezler. Saksının büyük olması sulama miktarını ayarlamayı çok zorlaştırır. Onun dışında büyük saksılarda yetişen lithopsların çiçekleri normalden küçük olur. Siz de saksının boş kısımlarına en az iki-üç lithops daha eklemeyi düşünebilirsiniz.

En son olarak da günde 2-3 saat filtreli güneş yeterli değil, kış ayları boyunca lithopsları güneş ışığından maksimum miktarda yararlanacağı yerlere yerleştirmelisiniz.

Bu keyifli hobide aramıza hoşgeldiniz

-Esin- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön