Şişeyi çalkalayıp evde ılık/sıcak bir yere koymayı denedin mi, bana da bir kez oldu, maya koymadığımdan fermentasyon yavaş gelişti.
Şimdi senden özenip birkaç gündür biriktirdiklerimden sabah ben de yaptım bir şişe enzim daha, bende de fokurtu yok henüz.
Bu sefer hemen yapmak için az miktarda çeşitli meyveleri fazlaca karıştırdım, genellikle hoş koku ve etkisini kontrol etmek için bu kadar karıştırmamaya çalışıyorum.
Enzim konusunu yeni izlemeye başlayanlar için örnek olabileceği düşüncesi ile içeriği burada da yazayım.
Limon ve mandalina kabukları
Dolapta duran bir avuç alıç ve bir avuç ta üzüm
Ezik dağ çileği (dikenli bir meyve, ben kocayemiş türü sanıyordum satıcı dağ çileği dedi)
1 muzun kabuğu
Soyduktan sonra yemek için fazla gelen bir patates
Dut ve üzüm kurusu, az miktarda
Demlenmiş ıhlamurdan artanlar, posa ile birlikte
Dinlendirilmiş su, 3lt kadar
Bir çay bardağı keçiboynuzu pekmezi
Bir su bardağı kadar önce yaptığım enzim.
Konu içerisinde belirtilen (1/3/10 gibi) oranlara da yaklaşık dikkat etmeye çalışarak aşağıdaki adımları izledim.
Katı malzemeleri dönmesi için üzerine su ekleyerek blenderda parçaladım.
Üzerine tarih attığım 5 lt lik pet şişeye doldurup, üzerine dinlenmiş su, pekmez ve eski enzimi ekledim.
Kapağını sıkıca kapadım.
Kalorifere yakın ılık bir yere koydum ve ara ara kapağı açmayıp sadece gevşeterek hava ile temas ettirmeden, oluşan gazı çıkaracağım.
Gazı çıkarmazsak aşırı basınçla patlatıp herşeyi berbat etme riski var. Kapağı açıp hava ile temas ettiğinde istenmeyen bakteriler girip enzimi bozabilirler.
İlk hafta gaz çıkışı fazla olur, sonra azalır.
Akvaryum hortumu ile düzenek yapıp kendi havasını tahliye eden sistem yapmak ta son derece kolay.
Enzim üstatları unuttuğum ya da hatalı ilettiğim bir nokta varsa lütfen düzeltiniz.
Düzenleyen Ozlem A : 11-12-2014 saat 21:19
Neden: Ek bilgi
|