View Single Post
Eski 11-12-2014, 06:34   #2005
owert
Yeni Üye

owert's Avatar

Giriş Tarihi: 11-02-2013
20 liradan zeytin yağını satmak iyi iş sayın leopiz. Burhaniye borsasında naturel sızma 10-11 Tl den satılıyor. Elinde 1,5 ton yağ olan arkadaş büyük ihtimal gidip bu borsada satacaktır.

Bizim cocuklar bir rast gelme ile 70 ağaçlık zeytinlik almışlar. Genç ve çalışmak zorunda oldukları için uğraşamayacaklarını söylediler . İş bize düştü. Tarla Burhaniye Gömeçte,meyilli bir arazi. Bu yıl işe ben koyuldum hiç kimseyi tanımadığım halde gittim zeytini toplamaya çalıştım. Toprak işinden anlasam da meyvecılıktan bilgim olsa da zeytincilikten bize uzak işler.. Buna rağmen kazıklansak ta bu bir kez olur anlayışıyla işe giriştik.

Zeytinler anladığım kadarıyla ve edindiğim bilgi ile uzun zaman bakımı yapılmamış . Yıllar önce sürülmüş ki bana göre kaba sürüm yapılmış .Ağaç diplerine kadar pulluk girmiş .Gerçi şimdi köylü de akkıllanmış ki kaba pulukla tarlayı sürmeyi bırakmışlar. Bunun yerine sekizli onlu (ona bi isimle söylüyorlar aklıma gelmedi neyse) ufak pulluklarla sürmekteler. Bu daha çok bitkinin etrafını toplayan cinsten puluğa benzettim.Ama bu bile olsa ağaçların gövedesine kadar dayanıp sürüyorlar bu bana yanlış geldi.

Bu sene sürdürürken en aşağı 1,5 metre gövdeye yaklaşma diye talımat verip sürdürmeyi düşünüyorum. Bu arada uzun zamandır gübrelenmediği için yağmurlar başlamadan gübreleme yaptım. Bu da tarla meyilli olduğu için ,ağacın 1,5 2 metre açığına kanal kazıp gübreleri 1,5 2 kilo kadar döktüm ve üzerini toprakla kapattım.

Köylü ise bunu serme yapıyor daha sonra tarlayı sürüyor. **** öyle bırakıyor. Zirratçı arkadaşla konuştuğum da gübernin hava ile temasının kesilmesi gerektiğini, söyledi ve bunu uyguladım.

Bu yıl toplam 1 tona yakın (951) kilo zeytin aldım. Bundan çıkan yağ oranı 140 kilo oldu. Tenekeler dolduruk. Asit oranı 0,6 oldu.

Asit oranın yükselmesinin nedeni de yerden toplaman zeytini de katmamda etkili oldu diye düşünüyorum. Ameller yerden zeytini de çok doğru dürüst toplamadığını gördüm tam toplansa idi sanırım iki çuval daha çıkardı. Bir çuval çıkmıştı. Ancak ben zaten bunu göze almıştım tek bir çuvalın ayrıca sıkılması zaten mümkün değil yazık.

İşçilik bu işlerde hayli para tutuyor .Zeytini ekip başı dahil 13 kişi topladı ki sabah7,30 başladılar öğlende ağaçtan toplama işi bitti. Toplam 37 ağaçla uğraştılar diğerleri zeytin yapmamıştı. Kısaca ağaç başı ister zeytin olsun ister olmasın 10 tl toplam işini yaptılar.

Yağ fabrikası kiloso 90 krş yağını çıkartı ki 85 tl tutu bu da . Tenekeleri 17 liitrelik sekiz adetini 5 tl aldım ..Bunun yanında yağ fabrikası yağlık zeytini 1.30 kruşa alıyor. bazen böyle satış yağ çıkarma yerine daha karlı da oluyor.

Sonuç 15 TL den eşe dosta sattım. Kendimize ayırdık filan ... Bir milyar yakın masraf oldu. Gübre hariç .Eh orada aşağı yukarı 10 gün kaldım ki buna sürünme denir çünkü herkes toplama sırasını bekliyor ve beklemek zorunda kaldım.

Ama bu arada bu işin nasıl olduğunu da öğrenmiş oldum. İnşalah bir daha ki sene kendim toplayacağım.

Bu arada müthiş haz duydum. Her tarlaya kendi başıma geldiğimde zeytin ağaçlarını selamladım, onlarda bu selamımı boş çevirmedi, hışırtılarıyla karşılık verdi. Muhabbet kuşu o tarlada hiç yalnız bırakamadı,geldiğimde o ağaçtan bu ağaca dolaşarak bana arkadaşlık yaptı.

Yağı büyük bir zevkle yiyoruz. Tadı, kokusu ''ben zeytin ağacından geliyorum'' diyor

owert Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön