Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gökhan07
Sayın hdoğan, durgun aşı zamanını deneme yanılma yoluyla zamanını belirlemeniz gerekmektedir. Bulunduğunuz bölgenin son yıllara ait ( 40 yıl ) sıcaklık verilerine ulaşabilirseniz bu size kolaylık sağlayacaktır.
Gündüz sıcaklıklarının 20 derece olduğu ve sonrasında düşüşe geçtiği zamandan 20-25 gün önce yapmanız gerekir diye düşünüyorum.
Bunlara dikkat ettiğiniz sürece başarıya ulaşacağınızı düşünüyorum.
Sayın karabuz'unda belirttiği gibi aşıdan sonra uç kesimi gibi budamalar aşıyı harekete geçirir ya da vaktinden önce yapılan aşıda sürgün aşı olur.
Durgun aşı olarak yaptığınız aşı patlar ya da zamanından önce yapıldığı düşünülürse ve gözde hareketlilik görülürse hemen tepe kesimi yapılmalı ki süren gözün kuvvetlenip soğuktan az zarar görmesini sağlamak daha mantıklı olur diye düşünüyorum.
Meteorolojik verilerden yararlanmanızı tavsiye ederim.
|
Aynen belirttiğiniz gibi, durgun göz aşısı olarak yaptığım hiçbir aşıda aşı üstünü kesmedim. Aşı patladıktan donra biraz daha güçlensin diye kestim. Aşı ile ilgili merakım çok uzun zamandır var yaklaşık 25 yıl önce aşıladığım ağaçlardan şu anda hala meyve yiyoruz (Armut, kiraz, üzüm vs.)
Zamanlama ile ilgili sıkıntım bahçenin içinde olamamamdan kaynaklanıyor, bahçe memleketimde ben komşu bir ilde çalışıyorum, işim nedeniyle bazen bir haftada bazen bir ayda gelebiliyorum. Bahçenin dikim, bakım aşılama sulama vs. tüm işlemlerini sadece kendim yapıyorum. selamlar