Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hdoğan
Sayın Karabuz, aşılar patladıktan sonra üstünü kestim, http://www.agaclar.net/forum/ceviz/32075-7.htm sayfa 187. gönderide belirtmiştim. İkinci belirttiğiniz resimde de çocuklar oynarken aşı üzerinden dalı kırmışlardı bende kırılan yeri düzeltmek amaçlı kestim. Dediğiniz gibi aşı üzerini kesmek patlamasını teşfik ediyor ancak benim bahçemde yaptığım aşılarda üstünü kesmesemde aşı patlıyor, biraz geç yapıncada yeterli sıcaklık olmadığı için aşı tutmuyor. Şu ana kadar en çok haziranda sürgünler yeterli kalınlığa geldiğinde yaptığım aşılardan memnunum. Hem tutma olasılığı çok yüksek hemde sürgünler kışa pişkin giriyorlar. Selamlar
|
Sayın hdoğan, durgun aşı zamanını deneme yanılma yoluyla zamanını belirlemeniz gerekmektedir. Bulunduğunuz bölgenin son yıllara ait ( 40 yıl ) sıcaklık verilerine ulaşabilirseniz bu size kolaylık sağlayacaktır.
Gündüz sıcaklıklarının 20 derece olduğu ve sonrasında düşüşe geçtiği zamandan 20-25 gün önce yapmanız gerekir diye düşünüyorum.
Bunlara dikkat ettiğiniz sürece başarıya ulaşacağınızı düşünüyorum.
Sayın karabuz'unda belirttiği gibi aşıdan sonra uç kesimi gibi budamalar aşıyı harekete geçirir ya da vaktinden önce yapılan aşıda sürgün aşı olur.
Durgun aşı olarak yaptığınız aşı patlar ya da zamanından önce yapıldığı düşünülürse ve gözde hareketlilik görülürse hemen tepe kesimi yapılmalı ki süren gözün kuvvetlenip soğuktan az zarar görmesini sağlamak daha mantıklı olur diye düşünüyorum.
Meteorolojik verilerden yararlanmanızı tavsiye ederim.