View Single Post
Eski 10-12-2014, 12:17   #5203
permakültür
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-06-2012
Sn Ykaya194, Sn formullaone ve Sn Lilium;

Cevaplarınız için teşekkürler. Bahçeyi oluştururken farklı nedenlerden dolayı büyük bir acemelik yaparak 2012 ekim ayında agaçları tüplü olarak diktim, haliyle ilk kış 20% oranında ağacım kurudu, geri kalanın gelişimi ise genel olarak iyiydi ortalama 1,5 m boylarına yaklaşmışlardı fakat 2013 yazında sulamayı eylül başında kestim ve ağaçlarım kasım ayındaki ilk donlardan etkilendi. 2014 bahar aylarında hemen hemen tüm ağaçalarıma 40-50 cmden tepe vurumu yapmak zorunda kaldım. Gönderdiğim resimlerdeki ağaçların çoğu 2014 Martından yaza kadar uzadılar denilebilinir. Bahçenin boy ortalaması sanırım 1,5 -2m arasında.

Bilgi amaçlı toprak analizini ekliyorum. En büyük sıkıntım PH ın yüksek olması, bu nedenle her son bahar agaçların izdüşümlerini olabildiğince doğal gübreleme yapmaya çalışıyorum. İlk dikerken her ağaç için yarım kilo toz kükürt kullanmıştım, bu baharda her ağacın iz düşümlerine en az birer kilodaha kullanmayı düşünüyorum. (bunların dışında suni gübre/ilaç kullanmıyorum)

Bu yıl sulamayı 10 ağustosta kestim ve bahçeyi kasım başında gezdiğimde ağaçlar henüz 20% oranında yapraklarını dökmüşlerdi ve sararmışlardı. Umarım donlar gelinceye kadar tamamen uykuya yatmışlardır. Henüz gidip gezemedim.

İlgi ve alaka konusunda haklısınız, sadece haftasonları bahçeye gidebiliyorum ve başka nedenlerle istediğim kadar ilgilenemedim. Çapalama için adam kiralıyorum sene 2 kere bahar ve yazın. fakat kendiniz adamlarla çalışmayınca istediğiniz verimi alamıyorsunuz. Bu sene daha fazla vakit ayırmaya çalışacağım.

Budama tavsiyenizi dikkate alıp 1,8 m üzerinde olan fidanların hepsinde tepevurumu yapacağım. Tepe vurumunda 1,6 m nin altına inmeyi düşünmüyorum, ağaçların çok aşağıdan taçlanması ilerde sıkıntı yaratabilir.

Umarım 2015 yazında çok daha güzel resimler paylaşabilirim.

Paylaşımlarınız için çok teşekkürler.

Son bir soru eklemek istiyorum, toprağımdaki PH dışındaki diğer sıkıntı ZN (çinko) nun az olması. Topraktaki çinko miktarını artırmak için doğal çinko kaynağı olarak ne kullanabilirim?

Eklenen Resimler

Düzenleyen permakültür : 11-12-2014 saat 19:45
permakültür Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön