Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eneskrky
sayın Dumlupınar:
Bende A101 den şakayık soğanı aldım ayriyetten asya laleden de aldım farklı mağzadan.
1 saat oda sıcaklıgında 20-25 derecede beklettim sonra torf ve toprak karışımına diktim ama küflendiğini ve çürüdüğünü gördüm bütün pencelerim neden öyle oldu ?
Bide doğru dikim hangi toprağa nasıl yapmalıyım ?
Saygılarımla teşkkürler..
|
Sayın eneskrky merhaba,pençeleri dikimden önce 4-5 saat çeşme suyunda bekletin.Bu onların gelişimini hızlandırır.
Bence bu pençeleri dikerken perlitli torftan başka bir toprak tercih etmeyin.İlave olarak bilinen markaların organik çiftlik gübrelerinden de torf ve perlit karışımına ilave ederseniz daha güzelleşirler.10 litrelik bir torfa bir avuç dolusu yeterli gelir.(AKC organik pelet gübre,Gentasol organik çiftlik gübresi)
Ben bu 2 markayı kullanıyorum.Zengarden,Koçtaş,Bauhaus,Banio yapı marketlerden temin edebilirsiniz.Bilmediğiniz yerlerden gübre almayın.Güvenli olmayabilir,uygun koşullarda hazırlanmamış olabilir.
Pençelerin çürümesini önlemek kolaydır.Perlitli torfu güzelce havalandırın.Gübresini ilave edin.Fıskiye yardımıyla hazırladığınız karışımı çok ıslak olmayacak şekilde nemlendirin.Saksının tahliye deliklerinin yeterli olduğundan emin olun.Saksının derinliği 20-25 cm.olsun.Daha az da olabilir.
Saksıya hazırladığınız harcı doldurun.Bu arada toprağı bastırarak saksıya fazla toprak ilave etmeye çalışmayın.Toprak gevşek kalsın.Suda irileşen pençeler hassas olduklarından dikimi yaparkende fazla bastırmayın.Pençeleri toprağa yerleştirdikten sonra üstlerini 3-5 cm.kadar torfla örtün.Toprağı nemlendirdiğiniz için derinlemesine bir sulama yapmayın.Toprağı yine bastırmanıza gerek yok.Üstten hafifçe fıskiye ile nemlendirin.Filizler görülmeye başlayınca azar azar sulamaya başlarsınız.KOLAY GELSİN.SELAMLAR...