View Single Post
Eski 08-12-2014, 23:33   #5194
Lilium
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 Mesajı Göster
Bir tarım tv kanalındaki söyleşiyi izlemiştim. Bir grup akademisyen ve fidancıların Amerika'ya yaptıkları bahçe ziyaretindeki sohbette, bir amerikalının "Türkler neden hep verimsiz topraklara ceviz bahçesi kuruyor anlam veremiyorum zira daha fazla verim almak için verimli arazi tercih edilmeli" sözlerine karşılık cevap vermediğini anlatmıştı.
Bizde ise bazı üstatlar ceviz toprak seçici değil deyip ya da bu sözü vatandaşa bu şekilde empoze ederek benimsettiler.

Tamam, ceviz çok toprak seçici değil ama killi taban topraklarda da seçici diyebiliriz, böylesi topraklartda yetiştiricilik hele ki, büyük kapama bahçeler kurmak büyük bir risk,

Ben onu bunu çok bilmem büyüklerimizden duyduğumuz öğrendiğimiz bahçe kurulacak yer derin humuslu geçirgen toprak olmalı, yıllık bitkiler 30-40 cm topraklarda olabilir, hangi ağaç olursa olsun kil kireç taban olan arazilerde derinlik mesafelerine göre 4 ila 10 en fazla 12 yıl içinde ağaçlar ömür yıllarını tayin ederler. Bazı üstatların fidan satma uğruna hiç olmayacak topraklara bahçe kurdurmalarını hayretlerle izliyorum, hatta bizim sitemizde de var, olmaz diyeceğim ama olmayacağını belgelemeyince söylemde havada kalıyor, bazen böyle bir şeyler yazdığımda felaket tellalı oluyorum , o nedenle çok karışmaya gelmiyor yap, gör, yaşa, mantığını tercih ediyorum.

Geçenlerde internette şimdi hatırlayamadığım bir yerde bulduğum bir fotoğrafı paylaşıp paylaşmama konusunda çok düşündüm Fotoğraftakiler bana hiç yabancı gelmediler, fotoğraf beni yanıltmıyorsa fotoğraf renginde bir oynama olmadıysa böyle bir toprakta ceviz olması mümkün değil.
İnşallah ben yanlış görmüşümdür de yanılırım.

Name:  481079_501647443247915_214832666_n.jpg
Views: 2108
Size:  59.2 KB

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön