Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel
Sayın uysal, bitki beslemede karşılaştığımız her problemde önce besin eriyiği hakkında yorumlar yaparız. Oysa bence en önemli faktör sistemdir. Bunu defalarca dile getirdik. Taktir edersiniz ki fikirlerimiz yapmış olduğumuz deneyler tatbikatlar gözlemler neticesi oluşur. Fikir ve düşüncelerimiz akademik bir değer taşıyamaz ama mantıken düşündüğümüzde birinci yanlışımız seralarımızdır. Sera denince aklımıza sadece belki bir kaç dereceyle soğuktan korunmak,yağmurdan rüzğardan korunmak için yapılmış içinde bitki yetiştirdiğimiz kapalı mekan aklımıza geliyor. Oysa sera sıcağı soğuğu nemi bitki çeşitine göre belli değerlere ayarlana bilen bir ortamdır. Bakınız nemin fazla olmasından dolayı bitkimizi istediğimiz gibi besliyemiyoruz. Zira bitkinin suyu dolayısıyla besini emebilmesi için sicaklığa ama en önemlisi de ortam neminin belli değerlerde olmasına ihtiyacı vardır. Havalandırma probleminizin mutlaka çözülmesi lazım. Drenaj olayının mutlaka ve mutlaka elden geçirilmesi drenaj suyunun kullansanızda kullanmasanızda mutlaka alınması lazımdır.
Islanan toprak dolayısı ile sera içi nemin yüksek olması çok doğaldır. Bu nemli toprakta hastalıkların üremesi de kaçınılmaz bir gerçektir.Eğer drenaj suyunu sera içinde bir tanka veya sera dışına çıkara bilirseniz rutubetin büyük bir kısmından kurtulabilirsiniz. Sera altına koruyucu bir sera örtüsü sermek hem ısı hem rutubet hemde yabani otların üremesi açısından mutlaka etkili olacaktır. Özellikle ısı ve nem konusunda basit veya komplike sistemler kuramadığımız sürece bu türlü tedbirleri almaya daha çok ihtiyaç vardır.
Ben besin eriyiğinden önce bu faktörlerin daha önemli olduğuna inanıyorum. Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolay gelsin.
|
Sayın hocam. İlgi ve alakanız için çok teşekkürler. Sizin etkiniz çalışmalarımızda fitili ateşleyen şey olmuştur.. Biz doğru ya da yanlış olsun y doğru bir yolda yavaş yavaş ilerlediğimizi biliyoruz. Geleceğin topraksız tarımda olduğunun farkındayız. Bu sebeple amacımız ne kadar hızlı yol alırsak o kadar iyi olduğudur. Afrika da bile bu işler rahatlıkla yapılırken biz neredeymişiz onu anlamıyorum...
Hocam söylediğiniz gibi en büyük sorunum nem. Drenaj kumlu bir toprak olduğundan çok sorun değil.. Araştırdığımda diğer çiftçilerin kapıları gece gündüz hala açık bıraktığını gördüm. Bir kaçı ile konuştuğumda çok soğuklara kadar sorun olmayacağını söylediler... Havalandırma sorununu çözeceğiz.
Sayın Kudret Tezel hocam. dediğiniz gibi formüller gayet güzel.. Ve usulünce de hazırlıyoruz. Yalnız bütün formülasyonlara ulaşmak oldukça zor. Mesala sırf soğan için bir formüle ulaşamadık..
Teşekkürler..