Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Murat Uysal
1 kasim tarihli. Sag taraftakiler kafasi kesilmemis olanlar..
sol taraftakiler kafasi kesilmis olanlar.
|
Sayın Murat Uysal;
Bir süre önce genç olduğunu düşündüğüm yaşta vefat eden patetes vs. aldığım kişi aynı zamanda üretici olduğu için bazı püf noktaları anlatmıştı.
Soğanı dikerken sizin kestiğinizden daha fazla yarısına yakın kısımdan soğanı kesmemi, hem soğanın alt kısmını hem de kestiğim üst kısmını dikmemi önermişti. Neden olduğunu sorduğumda ise soğan kesildiği zaman bir yerine çok daha fazla filiz vereceğini daha fazla ürün alınabileceğini anlatmıştı.
Sizin daha fazla kestiğiniz soğanlardan aynı şekilde birden fazla filiz verme oldu mu ?
Onun önerisi üst kısmının da tamamen toprağın içinde kalması idi. İklim daha müsait olduğu için sera ile birlikte yeriniz de geniş olduğu için aynı zamanda dışarıya da ekim yapıp gelişme ve hasat zamanları arasında farkları denemeniz uygun olurdu diye düşünüyorum.
Bir komşumun bir yıl içinde uzun süredir işlenmeyen yeri dört kere belleyip koyun gübresi attığı yerde soğanların gelişimine çok şaşırdım. Mükemmel bir gelişim gösterdiler. Ben de ondan çok sonra ektiğim soğanlar henüz yeni filiz çıkarmaya başladılar.
Ektiğiniz ve beğenmediğiniz soğanların Amasya kara soğan olduğunu söylüyorsunuz. Bizim burada da yerli kışlık acı mor soğan var. Ancak verim düşük olduğu için diğer türler tercih edilmeye başlanması ile çok az ekiliyor. Yemeklerde kullanımı daha fazla tercih edilse de doğrarken diğer soğandan daha fazla insanı ağlatıyor.
Patetescinin ve başka kişilerin söylediğine göre bizim burada tatlı soğan olarak sonbaharda dikilen işte bu mor soğan. Kendisi acı ama taze soğanı tatlı oluyormuş. Soğuklara da dayanıklı imiş. Tatlı soğan ekildiği zaman çıkan taze soğan acı oluyormuş.
Bu yıl az da olsa bu soğandan diktim. Belki tohum alırım. Tohum alırsam tohum paylaşım etkinliğinde paylaşmayı düşünüyorum. Yalova 12 ile kara soğanın taze soğanlarının tatlarına bir bakın isterseniz.
Açık alanda aldığınız ürünler hızlı gelişmedikleri, soğuk, rüzgar güneş vs. mücadele ettikleri için çok daha güçlü olmak zorundalar. Bu nedenle muhtemelen kuru madde oranları da daha fazla olmaktalar. Sera içinde ise yüksek nem, fazla sıcaklık, rüzgarsız ve dışarıya göre naylondan bir kısım bitki için faydalı ışıkların azalarak geldiği bir ortamda daha hızlı gelişme olmasına rağmen su oranı yüksek, daha nazik, uzun yapraklı kuru madde oranı düşük soğanlarınız oldu muhtemelen.