View Single Post
Eski 06-12-2014, 02:09   #5179
Lilium
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi doğaşk60 Mesajı Göster
Alıntı:
tepe kesimini fazla yuksekten pişkinliği az olan yerden kesmek te liderin geri kalmasına sebep midir.
Hayır bu sebep değildir, liderin yan dallara nazaran daha yüksekten kesilmiş olması gerekli ve doğrudur, Şayet yandallar liderliği almışsa siz lideri ne kadar yüksek keserseniz kesin yandallar liderliği kolay kolay vermeyeceklerdir ağacı serbest kendi haline bırakırsanız zamanla yıllar sonra lider liderliği alabilir fakat bu seferde ağacınız goble şeklini almış olur hatalardan dönülmesi yıllar alır ve zor olur ürün kaybın olur yıl kaybın olur.
Sizin ifade ettiğiniz durumda böyle bir durum varsa yani yan dallar liderliği almışsa lideri aşağıdan vurmak lideri daha çok durdurur, burda yapacağımız durum yandallara müdehale etmektir yani onları biraz durdurup onlardaki göz sayılarını düşürüp liderdeki gözlere enerjiyi besini yönlendirmektir, her ne kadar kesilen daha fazla sürgün veriyor sürüyor görünsede bu güçlü yani liderliği almış dallarda görülür bu sizi aldatmasın, söylerken ne diyoruz kestiğin dal bırakacağın daldan kalın olmamalıdır ifadesini düşünürsek doğru olduğunu göreceğiz, liderliği eline geçirmiş bir dalı durdurmak adına kestiğimizde güçlü kuvvetli filizler verdiğini görülecektir bu güçlü filizler dalın geliştiğini göstermez takip edilecek olursa kesilen yerden gerisinin çok kalınlaşmadığı görülecektir.

Şayet yandalınız yok ya da ince zayıfsa liderinizi pişkin yerden veya körpe yerden vurmak çok bir fark yaratmayacaktır yan dallardan yüksek vurulması yeterli olur diyeceğim ama bu yan dalların ne kadar zayıf ne kadar kuvvetli olduğuyla ilgilidir, yani liderliği alacak bir durumları varsa onlarada müdahale edilmelidir bu budayıcının görüş ve değerlendirmesine göre oran belirlenir.


Alıntı:
lidere rakibliğin sebebi olarak zayıf uç dalın kesimlerinin oldugunu ve fazla yan dalın yazın cıkarılmamasını gördüm.
Bu söyleminiz bir iki yıllık fidanlar içinse kısmen haklısınız, fidanı ikinci yıl tepe vurması boyuna getirebilmek için rakip olacak dallar alınır alınır ama bunlar takip edilir erken dönemde alınır haziran ayına kadarki herhangi bir zaman diliminde alınır illa haziran beklenmez ve en az yara vererek yapılmalıdır,

Örneğin; fidan iki liderli olarak gidiyor siz ikisini de bırakırsanız tepe vurulacak boya gelemeyebilir tepe vurması ikinci yıla sarkar taçlandırma için bir yıl kaybedersiniz, bunun birinin alınması doğru fakat siz bunu almakta geç kalırsanız ve geç alırsanız yara kesilen yer büyüyecektir dolayısıyla fidan yarayı kapatmaya çalışırken kalanı da gelişip boyda atamayacaktır, işte böyle zamansız bir kesim yaparsanız yazın fazla dal çıkarılmamasının doğru sözü doğrulanmış olur.

Şayet söyleminiz de 2-3-4 yaşlardaki fidanlardan yazın yan dal çıkarmasından bahsediyorsanız bunlardan yazın yandal kesinlikle çıkarılmaz. Gereken budamalar ilkbaharda yapılır bir daha fazla müdahale edilmez dipten çıkan sürgün varsa bunlar temizlenir ve erken dönemde temizlenir parmak kalınlığına geldikten sonra almak üstte yazdığım etkileri gösterir.


Alıntı:
Birde ceviz forumun da bir sayfada amerikada yapılan bir araştırmayı takip ettim neredeyse budamanın hiç bir faydası yok diyip çıkmışlar
Budamanın hiç bir faydası yok söylemi doğru değil, bu sakın bir cümlenin içinden alınmış bir cümle olmasın? hani bazen bir şeyler söylerken şunu yapmazsan bunu yapmazsan budamanın da hiç bir faydası yok gibi bir cümle olmasın.

Alıntı:
Bana mantıklı gelen şeylere gelince de ilk katın tacında olan yan dal sayısının ne kadar az olursa herhangi kırılma tehlikesindede göreceğimiz zararın o miktarda artması kısaca şöyle düşünmüşler 10 dalın 1 ini kaybetmek 4 dalın 1 ini kaybetmekten daha iyidir
Sadece dal kırılmasına odaklanırda düşünürsek doğru. Tabi ki, 10 daldan birini kaybetmek ağaça daha az etki yapar 4 daldan 1 nin kırılmasın etkileri fazla olur

Ya, 10 dalın ağacın içine giremeyek güneşi ağacın içine giremiyecek rüzgarın etkilerine içine girmeyen güneşten dolayı meyva gözü oluşturamayacağına odaklanırsak ne olur.
İşte budamanın önemi gereği burada daha iyi belirgenleşiyor, budamanın bir amacıda kırılmacak yandallar oluşturarak güneşin rüzgarın girmesini sağlamak verimi arttırmak.

Alıntı:
hafif budamanın ve hiç budamanın yapılmadığı ağaçlarda (özellikle sık dikimde) verim aşağı yukarı aynı iken ağır budamanın yapıldığı ağaçlarda hayli düşük.
Burada ifade edilmeye çalışılan tam ifade edilememiş, bir çok anlam çıkabilir.

Hafif budamanın ve hiç budamanın yapılmadığı genç ağaçlarda verim aynı olabilir, gayet normal. Açıklamasını da şöyle yapayım, Genç ağacı buda ya da budama onun vereceği yani bakabileceği ürün bellidir bakabildiğini bakar bakamadığını zaten döker, bunun sık dikimle ilgisi yoktur seyrek dikse de aynı olur bu ibareyi koymaları anlamsız.
Onbeş yıllık sık dikim bir bahçeden gözlem yapıp verim aynı diye yazsaymışlar söyleyeceklerim farklı olurdu.

Ağaç gençken Budama verim için yapılmaz. Ağaçı bir an önce istenen yükseklikte taç oluşturmak geliştirmek kalıcı dengeli güneşi rüzgarı alan dalları oluşturmak ve meyvaya yatırmaktır. Meyvaya yatırdıktan sonra hafif dengeli budamalarla verimi arttırmaktır.

Ağır budamanın yapıldığı ağaçlarda hayli düşük olması kaçınılmaz bir sonuç ki, buda doğrudur, Bazı arkadaşlara bunu anlatıyor anlatıyor anlatamıyorum, yok efendim ben budamayla ağaç taç yapısını küçük tutarım diyenlere tutamayacaklarını çok defalar yazdım işte burada da aynı şey söyleniyor verim düşük,
Basitce tekrar izah edeyim, istenilenden fazla kesim yani ağaca fazla müdahale ağaca dinclik verir filiz çalışmasını sürgün çalışmasını arttırırken meyva tutumunu düşürür meyva dökümü yaşanır dolayısıyla meyva verimi az olur. Tespit doğrudur.
Alıntı:
57. sayfadaki 1699 nolu sayın karabuz un paylaştığı mesaj
57 ci sayfada sayın karabuzun mesajını göremedim. Mesajı almak için Mesaj numarasına tıklayın ve linki kopyalayıp yapıştırın.


Düzenleyen Lilium : 06-12-2014 saat 03:14 Neden: ilave
Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön