View Single Post
Eski 05-12-2014, 16:45   #251
Cymbelina
Ağaç Dostu

Cymbelina's Avatar

Giriş Tarihi: 18-03-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Sayın Cymbelina; Sayın Rana+miraç konuyu açıklamış. Ben saksıda yetiştirmedim. Ancak uzun yıllar bahçede durdular. Soğuklar başlayıncaya kadar akşam sefaları bozulsa da çiçekleri küçük de olsa bir kısım açmaya devam ediyorlar. Hava soğudukça sanki eklem yerleri varmış gibi parçalanmaya başlıyorlar. Soğuklar tam olarak etkileyince de toprak üzerinde hiç bir şey kalmıyor. Ben genelde parçalanıncaya kadar bekliyorum. Nedenine gelince yaprak ve gövdede bulunan bir kısım faydalı kısımların havuç benzeri kökte depolandığını düşünüyorum. Bitki kendini soğuğun durumuna göre hazırlıyor. Tahminin diğer bitki ve ağaçlarda da aynı. Yapraklardan alınan ve gövdede depolanan vitamin ve mineraller ile sanki kök ve dallar antifriz gibi bir oluşumla bitkiyi donmaya karşı koruyor. Yeni sürgünler bu nedenle fazla su bulundurdukları için donarak kuruyorlar. Daha sonra toprak yüzeyinde kalanları atıyorum. Büyük çoğunluğu kışı çıkarıyor. Bende giderek azalsa da beş altı yaşında olanlar vardı. Onlar havuç büyüklüğüne geliyorlar. Nedense bu büyükler genelde sarılardan çıkıyor. Baharda mümkün olduğu kadar sayın Hira'nın bahsettiği siyah havuca benzer köklerini bel ile çıkarmamaya çalışıyorum. Eğer çıkan olursa bellenmiş toprağa tekrar istediğim mesafede dikiyorum. Onlar baharla birlikte tohumdan çıkana oranla daha büyük yapraklar ile güçlü bir şekilde gelişiyorlar. Tabi ne kadar büyük gövde o kadar çok çiçek oluyor.
Evreka!!!

O halde geçen yıl benim başka bir saksımda gördüğüm şey - o havuçsu kök - normalmiş, onu görünce tekrar çıkar diye geri dikmiştim ama çıkmamıştı.

Tıbbı mütehassıs inceliğinde verdiğiniz cevap için de gerçekten teşekkür ederim, o eklem dediğiniz kısmı nasıl tarif ederim diye düşündüm çünkü.

Şimdi durum şu: Ben bu son mesajı yazdıktan sonra epey zaman geçti elbette, o esnada ben o eklem kısmından koparayım vs derken tamamen gövdeler çıktı, koptu yani ama kökleri saksıda bıraktım. Toprak üstünde hiç dal filan yok, varsa bir şey toprak altında, onu da eşelemedim açıkçası bozmayayım diye.

Saksıyı da balkona koydum, sulamam gerekmiyor sanırım bahara kadar, üstünü de örtmüyorum. Bir şey olmaz herhalde (Gizli soru). Bakalım çıkacak mı bahara yeniden? Rana sana da teşekkür ederim detaylı açıklaman için, her iki açıklama da iyi oldu benim için, teşekkürler.

Cymbelina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön