Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi doğaşk60
sayın ykaya194 öncelikle görüş belirttiğiniz için teşekkür ederim evet size mantıklı gelmeyen söz de (neredeyse budamanın bir faydası yoktur diyip çıkmışlar)
Bana mantıklı gelen şeylere gelince de ilk katın tacında olan yan dal sayısının ne kadar az olursa herhangi kırılma tehlikesindede göreceğimiz zararın o miktarda artması kısaca şöyle düşünmüşler 10 dalın 1 ini kaybetmek 4 dalın 1 ini kaybetmekten daha iyidir bu ve güneş ışıgının su kaybına ve verime olan etkisi topragın ve suyun daha efektif kullanımı bu konularda haklı yanları çok olduğu gibi geldi bana ama bu arada anaçlarının paradox oluşunu ve bu nedenle daha güçlü ve gelişmiş agaçlarının olduğunu atlamak istemem bu konuda görüşlerinizi merak ediyorum.Saygılar.
|
Sayın doğask60
Ceviz yetiştiriciliği ve budama konusu uzmanlık isteyen bir konu, benim bu konuda fazla bir deneyim yok ancak kendi bahçemde edindiğim tecrübelere istinaden yorum yapabilirim.
Şekil budaması mutlaka yapılmalı zira az hata ile geçen şubat ayında bahçemde yaptığım budamadan sonra yaz boyunca gelişimleri gayet düzgün oldu (bahçe sayfamda görselleri var). Bahçem kuzey rüzgarlara açık bir konumda, bir kaç ağaçta dal kırılması oldu fakat onlarda içine kurt girip hasarlı olanlar ve yere sarkan birkaç daldı. Ağaçlarda meyve verimini artırmak amacıyla dallar arasına güneş ve rüzgar girişini engelleyen dalları budayarak seyreltme yapmak bana gayet mantıklı geliyor. Verim kaybının hangi durumda daha çok ulur yani dallar mutlaka seyreltilmeli mi yoksa buna gerek yoktur tezini yorumlamam istenirse bu konuda tecrübem olmadığı için bir yorum yapamayacağım.
Saygı ve sevgiler