Sayın Lilium evet genel olarak çok güzel ve üst üste binen dallar alınmış olsa idi lider gelişirdi oylede oluyor.Ancak size danışmak istediğim bi kaç konu var.tepe kesimini fazla yuksekten pişkinliği az olan yerden kesmek te liderin geri kalmasına sebep midir.Zira 5 yıldır bu tecrübeleri yaşamaktayım daha kalın yerden kesip bırakılan liderin [altındaki ilk iki gözde alındığında] rakibinin olduğuna hiç şahit olmadım lidere rakibliğin sebebi olarak zayıf uç dalın kesimlerinin oldugunu ve fazla yan dalın yazın cıkarılmamasını gördüm.Birde ceviz forumun da bir sayfada amerikada yapılan bir araştırmayı takip ettim neredeyse budamanın hiç bir faydası yok diyip çıkmışlar kalite hariç.Bana mantıklı gelen şeyler olmadı desem yalan olur ancak yinede sizin tecrübeleriniz bizi ikilemden kurtaracaktır.Bana mantıklı gelen şeylere gelince de ilk katın tacında olan yan dal sayısının ne kadar az olursa herhangi kırılma tehlikesindede göreceğimiz zararın o miktarda artması kısaca şöyle düşünmüşler 10 dalın 1 ini kaybetmek 4 dalın 1 ini kaybetmekten daha iyidir bu ve güneş ışıgının su kaybına ve verime olan etkisi topragın ve suyun daha efektif kullanımı bu konularda haklı yanları çok olduğu gibi geldi bana ama bu arada anaçlarının paradox oluşunu ve bu nedenle daha güçlü ve gelişmiş agaçlarının olduğunu atlamak istemem bu konuda görüşlerinizi merak ediyorum.Saygılar.
|