Sayın Yeni Gine'ninde belirttiği üzere, sayfayı kaybettiğim, daha doğrusu yüklediğim resim ve sorunun silindiğini sanmıştım bu nedenle de konuyu takipsiz bırakmıştım.
Evet bu bir cins kabak. Tam adı nedir derseniz bende bilmiyorum. Çanakkale/Biga'nın Gündoğdu köyü ve civarında yetiştiriliyor. Yörede yabancı ortaklı bir şirket bunları konserve halinde veya soğutulmuş gıda olarak Yurtdışına gönderiyor. Tohumlarını yine bu şirket sayıyla üreticilere teslim ediyor ve mahsulün tamamını satın alıyor.
Bildiğimiz yemek kabağına benziyor. Balkabağı gibi bir şey değil yani. Yetişmiş kabaların boyu 1 metreyi ağırlıkları 20 kiloyu buluyor. İçleri yemek kabağından daha sertçe. Fabrikada yıkanıp oldukça sert olan dış kısımları atılıyor. Kabuğun altında kalan kısım enginar gibi el büyüklüğünde parçalara ayrılıp konserveleniyor. Türkiye de bilinen ve tüketilen bir kabak değil.
Aynı işletme kapya biberleri de yörede yetiştiriyordu. Ancak bu bibelerin her biri en az 1 kilo geliyor. Bizim bildiklerimizin en az 15-20 katı büyüklüğünde. Yöre halkı bu biberlere takoz diyor. Yine tohumları işletme tarafından temin ediliyor.
Soruda ki kabağında üreticiler arasındaki yöresel adı da, sanırım koca kabak tı.