View Single Post
Eski 29-11-2014, 21:29   #139
Taşlıbahçe
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak Mesajı Göster
Sn. Ahmet Mim,

Fıstık veriyorsa mutlaka aşılanmıştır. Erkek fıstık ağacının yaprakları daha dardır. Ayrıca hemen her yıl bıtım dediğimiz meyve verir. Dişi ağaçta ise yapraklar daha geniştir ve Antep'te olduğunuza göre en azından 2 yılda bir meyve verir. Meyve verdi derken belkide bunu kastettiniz. Erkeğinin resmi aşağıdadır.


Eklenti 166795

Sayın Acemiçaylak, verdiğiniz fotoğraf ve bilgiler anladığım kadarıyla pekçok kişiyi yanıltmış ve muhtemelen olumlu geri dönüşü olmayan uğraşlar içine sokmuş. Fotoğraftaki ağaç, Antep fıstığının erkek bireyi değil, dişi bir çöğürü. Zaten erkek ağaçların meyvesi olmaz. Belki bulunduğunuz yörede böyle söyleniyordur, bilemiyorum ancak bir şekilde konunun yetkin kişisi haline geldiğinizde bu hata değil, büyük bir hata oluyor; konunun takipçilerinin güvenini kazandığınızdan dolayı yanlış bilgilerle istemeyerek de olsa yanlış uğraşlara yönlendirmeniz çok olası.

Misal 61, 63 ve 73 nolu mesajlarda sayın Üzüm'le dölleyicilerle ilgili yazışmalarınızda da hatalar var. Sayın üzüm'ü erkek-dişi ayrımı dahi yapmadan anaç olan menengicin dipten süren bir dalını dölleyici olarak bırakması konusunda yönlendirmeniz görünüyor. Üzerinden zaman geçmiş, muhtemelen sayın Üzüm'ün menengiç sürgünü ağacın gücünü almaya devam ediyordur; bu arada erkek olmama olasılığı da yarı yarıya.

Hepimiz yavaş yavaş öğreniyoruz ancak bir konuyu etraflıca kavramadan "deneyim aktarma dışında", yönlendirmeye varan bilgiler yanlış bir davranış geliyor bana. Yanlışım varsa kusurabakmayın; niyetim yalnızca düzeltmek ve sayın Üzüm dahil, bu bilgilerle anaçtan çıkma sürgünlerini dölleyici olarak bırakanları ve muhtemelen %50 şansla bekleyenleri uyarmak.

Özet düzeltme: Antep fıstığı(P.vera) gibi tüm Pistacia türlerinde erkek ve dişi bireyler ayrıdır. Yabani olarak adlandırılanları erkek-dişi ayırmadan dölleyici olarak görmek yanlış olur.

Pistacia atlantica gibi erken çiçeklenen bir iki tür haricinde pek çok türde "Pistacia"nın erkek bireyleri Pistacia vera'yı dölleyebilir. Ancak, en iri meyvelerin erkek Pistacia vera tarafından döllenen dişi P. vera'larda olduğu yapılan araştırmalarda görülmüştür.

Bu durumda erkek olan menengiç veya diğer Pistacia'lar yakın çevrede varsa bile bunlara erkek P. vera aşılamak kaliteyi arttıracaktır.

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön