View Single Post
Eski 26-11-2014, 13:39   #406
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,816
[QUOTE=kgursan;.... asıl mesele gelecek yıl olacaktır. ana soğan çok irileşebilecek standart dışı olacak, yavruları ise sert kabuklu kralen ler ki bunları diktiğinizde (seneye) çimlendirme sorunu yaşayabilirsiniz.
Kolay gelsin[/QUOTE]

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
Sn Pria, yukarıda bazı bilgiler yanlış, dikkatli yaklaşın. önce sıcak su uygulaması sanıyorum öyle değil. Kralenlerde mesele sert kabuğun yumuşaması ndan ziyade çimlenme için dormancy nin kırılmasıdır.

Dikim öncesi suda bekletme normal, Tuzlu suyu da deneyebilirsiniz, Ben nemli perlit içinde katlama yapar gibi bekletmiştim 1980 li yıllarda!!.

Yaz sonunda sökün, kurutun ayırın, ilkbahara kadar (Nisan ortası) kuru bir yerde (Galiba 10 oC civarı olmalı!!) dinlendirin. Dikimden önce ise ıslatın dikin (ekin) en basiti bu.

Kolay gelsin.zaman bulup o bilgileri arayıp bulabilirsem size yollarım.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kgursan Mesajı Göster
Sn pria, zaten bizim burada yazmışım bazı bilgileri!! "Soğanlı bitkilerin çoğaltılması" başlığında var.

Özetlersem: Ağustos- ekim arası soğanlar sökülür, gölgede kurutulur, Aralık-Ocak arasında dinlenme halinde iken 52 oC sıcak suda yarım saat tutulur. Sıcak suya %1 kaptan + %0,1 Benomyl (benlate) katılır ki benomyl sıcak suyun zararını önler.Aynı zamanda fusarium u engeller. daha sonra 10 oC depolarda Mayısa kadar bekletilir. Dikimden 24 saat önce ıslatılır ki sert kabuklar yumuşasın ve ekilir. Ekim Tarlada m2 ye 200-500 arası yavru gelecek şekilde yapılır.

otlanma sorunu: dikimden sonra çıkış öncesi "Afalon" ot ilacı kullanılır, yaz boyu yeterli sulama yapılır, eğer çiçek verirse çiçekler koparılır. sonbaharda sökülüp kurutulup temizlenir 1-2 yıl daha büyütülerek yavru soğanlar çiçek verecek iriliğe (6/8 cm 8/10cm) getirilir.

kolay gelsin
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erhan62 Mesajı Göster
Dikim öncesi yumruların mantar hastalıklarına karşı, mücadele ilaçları ile karıştırılmış 46 derecedeki suda 15 dakika tutulmasında yarar vardır.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi erhan62 Mesajı Göster
Yanliz dikkat edilecek bir konu var ki Kralenden oluşan yumrular, kökler kahverengileşmeye ve yapraklar da sararmaya başlarken hasat edilir ne daha erken ne daha gec...Ve ertesi yıl tekrar dikilerek irileştiril ve uygun kosullarda saklanır. Bu da Hem steril,( Böcek ve mantar) hem nem ve sogukluk dikkat edilerek saklanmasini gerektiren durumu dikkate aliniz..
Kamil beyin yazısını okumadan önce kralenin ne olduğunu bilmiyordum. Soğanları sökünce yukarıdaki fotoğraflar ile olayın daha iyi anlaşılabilmesi için bir kısım bilgilerin topluca bilinmesi daha iyi olur diye ekledim. Eksiklikler var ise bilen arkadaşlarımız eklerler. Ben bunları okumadan önce toprağı ile almaya çalıştığım soğanları bahara kadar kömürlükte bekletip apartman içinde olduğu için donmuyor baharla birlikte ekmeyi düşünüyordum. Düşen küçükleri veya fazlalıkları da toprağa ekip büyümelerini bekleyecektim. Toprak içinde oldukları için kralenlerin ana soğan ile bağlantısının ölmeyebileceği, besleyebileceğini bu bağlantı ilkbaharda da kurumamış ise ana gövde ile bağlantısı nedeni ile çok daha hızlı çilekteki gibi büyüyeceğini düşünüyordum. Şimdi kralen büyütmeye uğraşacağız.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön