Bugünkü seçim sonuçlarından sonra bu konuda yazma ihtiyacı duydum!Toprağın asit oranının arttırılması diğer bir deyişle pH değerinin düşürülmesi için elbette tarımsal kükürt, amonyum sülfat
vb. kimyasalların kullanılması mümkün. Ben de daha küçük ambalajını bulamadığım için 25 kiloluk kükürt almıştım, ancak bunu kullanmak hiç içimden gelmedi. Yaklaşık 15 m2 alan için eser miktarda (10-15 gr kadar) kullandım. Oysa bu yöntem bana çok doğru gelmiyor. Çok yapay bir müdahale olarak görünüyor. İşin doğal yöntemini Yusuf Ustaoğlu söylemişti. Yaban mersini konusundaki literatürde de bolca sözü geçtiği için ben de aynı yöntemde yoğunlaşıyorum.
Daha önce de belirttiğim gibi, toprağın asitliğini yükseltmek için çam ağacının kabuğu, kozalağı ve iğnelerinden yararlanılıyor. Ben de bu üç farklı malzemeye şu an oturmakta olduğum ev çok yakın olduğu için ODTÜ ormanınan elde ettim.
Tek sorunum bunların öğütülmemiş, yani toprağa kolayca karışabilecek durumda olmaması.
Dün ve bugün yaptığımsa biraz daha farklı.
Yine ormana gittim ancak bu kez ne kabuk, ne kozalak ne de iğne topladım.
Ağacın dibindeki yerde bir tabaka oluşturan ve son bir yılın yaprakları olduğu belli olan iğneleri kaldırdım.
Bunların altında kırılmış, ufalanmış ve hatta kalıplaşmış, toprakla karışmış başka bir tabakanın olduğunu fark ettim. Bu tabaka yaklaşık 3 cm kalınlığında ve tamamen olmasa da büyük oranda çürümüş iğnelerden ve onların tozlarından oluşuyor. Dün hızımı alamayıp 6 küçük çuvalı bu tabakayla doldurdum.
Bugün de bahçede 2x1 m.lik bir alanda bu malzemenin 2 çuvalını mevcut toprakla harmanlayıp belledim.
Bu toprak ve çam iğnesi karışımını arada bulabildiğimiz kadarıyla sulayarak kasım ayına kadar yeni getirteceğim yaban mersinlerini dikeceğim çukurlara hazır edeceğim. Ankara'da asitli toprağın en önemli bileşeni aslında yanıbaşımızda duruyor. İster ODTÜ ormanında, ister Beynam ya da Kızılcahamam'da... Fazla değil 3 çuval size yeter.
O zaman ortancalar, orman gülleri ve elbette yaban mersinleri için en önemli koşulu sağlamış olacağız.