View Single Post
Eski 24-11-2014, 03:12   #28
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sader_5 Mesajı Göster
Sayın MeyveliTepe,

İster reflektif ister kütlesel (batt) olsun hiç bir yalıtım ürünü 100% performans sağlamaz. Böyle bir teknoloji henüz halka sunulmamıştır. Insanlarımızın sürekli olarak düştügü yanılgı "ben bir ürün alayım bu ürün herşeyi yapsın" mantığıdır. O yüzden tüketiciler surekli olarak para harcamakta fakat istedikleri sonuca bir türlü ulaşamamaktadır.

Doğru reflekte malzemeyi tavanlarınıza uyguladığınızda, evin içerisindeki sıcaklığın cok büyük bir bölümünün yine tavanlardan kaçmasını engellemiş olursunuz. Bu ilk aşamada yapabileceginiz en mantıklı uygulamadır.

Reflekte malzemelerle engellenemeyen ısı ise yine duvarlar tarafından emilecektir (bunun çaresi ne yazık ki yok) bu yansıtılamayan ısı önce duvarlar tarafından abzorbe edilecek daha sonra ise evin dış cephesine iletilecektir. İste bu asamada sizin evinizde tasyünü veya mantolama varsa, reflekte malzemenin yansıtamadıgı ısı kaybının atmosfere geçişini yavaşlatacak böylece reflekte malzemeye yardımcı olacaktır. Yani malzemelerden bir tanesi ısı daha radyan haldeyken onu yansıtarak yalıtım yapacak, diğeri ise yansıtılamayan ısı konduksiyon yoluyla iletime geçtiğinde ona mümkün oldugunca karşı koyacaktır. Gel gelelim iki ürünün çalışması için birbirlerine ihtiyaçları yoktur. Bireysel olarak kullanıldıklarında da işe yararlar fakat reflektif ürünler ısıyı kayıp yaşanmadan önce, kalın malzemeler ise iç cephedeki ısı duvarlar tarafından emildikten sonra işe yarar. Bu durumun artı ve eksilerini yukarıda belirttim.

Sizin verdiginiz kavanoz örnegi ne yazık ki Türkiye de bu konulara hiç bir şekilde hakim olmayan şirket ve uygulamacıların yaptığı bir testtir. Sanıyorum size de birileri kendi ürünlerini bu şekilde gösterdi fakat bahsettiğiniz yöntem tamamen yanlış. Sebebi ise sıcak su konduksiyon yoluyla iletilir ve ısı konduksiyon yoluyla iletilmeden önce radyan halde bulunur. Bu ve benzeri yöntemler insanlar kolay anladığı için yapılmaktadır fakat tamamiyle yanıltıcıdır.

Sebebi ise bir evdeki odalar hiç bir zaman ağzına kadar sıcak suyla doldurup ısıtılmaz. Her zaman soba, kalorifer, klima gibi cihazlarla ısıtılır. Bu cihazların yaydığı ısı ise radyan ısıdır. Sizin bahsettiğiniz örnek ise kondüksiyon yalıtımı gerektirir (kalın malzemeler) maddenin (sıcak su) diğer bir maddeye (metal kutu) direkt teması söz konusudur.

Umarım sorunuzu cevaplayabilmişimdir.
Cevabınız için teşekkür ederim. Her ne kadar duvar ve tavanları sizin reflekte boyanız ile boyadığım takdirde, ev içinin sıcak, dışının soğuk olduğu koşullarda elimizi duvara değdirdiğimizde soğuk mu olur, sıcak mı sorusuna yanıt vermemiş olsanız da, verdiğiniz yanıt ile daha önceki mesajlarınızda sanki ısı transferini engelleyen tek şey radyant bariyerlermiş, başka ısı izolasyon metodları gereksizmiş hatta zararlı imiş gibi ifadelerinizi bir nebze düzeltmiş oldunuz.

Bana kimsenin ürün filan göstermediğini belirtmeliyim. Her nasıl bir piyasa rekabeti içinde bulunuyorsanız onun motivasyonu ile öyle düşündünüz herhalde Fakat daha önce yazdıklarınız bir radyant bariyer olan boyanızın en önemli ve tek ısı izolasyon yöntemiymiş gibi olduğu için sizi temas yoluyla ısı transferi diye bir şey de olduğu noktasına getirmek istedim.

Bir mesajınızda duvarlar tarafından emilen enerjinin tekrar odaya verilmeyeceğini yazdınız. Bunda ısrarlımısınız bilmiyorum ama bence doğru değil. Nasıl oda içerisindeki sıcak hava temas ile tavanı ve duvarları ısıtıyor ve denge kurmaya çalışıyor ise, duvarların sıcak, iç havanın soğuk olduğu durumda bu kez duvarlar ve tavan içerideki havayı ısıtır.

Birden fazla kere yaptığım bir deneyi nakledeyim. Kışın dışarıda hava 5-6 derece ve evde termometre 24 dereceyi gösterirken, evdeki ısıtma sistemi de devrede değil ve otomatik devreye girmeyecek şekilde ayarlıyken, karşılıklı olarak yeterince pencere açıp evdeki havanın tamamen değişmesini sağladıktan sonra pencereler kapatılırsa ne olur? En fazla 30 dakika içinde termometre tekrar 20'li derecelerin üzerine çıkar. Bunun sebebi evin kütlesi içinde absorbe edilmiş enerji düşük yoğunluktaki havayı kolayca ısıtır.

Diyelim ki tavana reflekte boya sürdük ve ısıtma sistemimiz her ne ise ısıttık. Ev vakumlanarak havadan arındırılmış olmadığına göre ısınan hava reflekte boyaya rağmen tavanı ısıtır. Tavan üstü izolasyonumuz yok ise (gereksiz ve zararlı diyorsunuz) buradan enerji kabetmeyecek miyiz?

Tavanın ve duvarların emdiği enerjiyi kayıp olarak mı düşünmeliyiz? Şayet tavan ve duvarlar (hatta binanın toprağa değen kısımları) enerjiyi hapsedecek şekilde yapılmamış ise evet bu bir kayıptır. Enerjiyi evin beton, taş aksamında ve duvarlarda hapsetmiş iseniz bir kayıp değildir.

Sık sık tekrarlayarak yönlendirmeye çalıştığınız üzere evin iç boyasını sizin boya ile boyayıp, dışında hiç bir tedbir almadığımızda peşin peşin enerji kaybetmeyi göze almış olmaz mıyız?

Şayet siz de vatandaşa burada önceki mesajlarda yazdığınız gibi tavan boya sürmenin yeterli olduğunu, zaten mantolamanın zararlı olduğunu, hatta yasaklanmış olduğunu söyleyip kötü bir izolasyona razı ederek yanlış yönlendirmiş olmuyor musunuz?

Oysa doğrusunu anlatmak, insanların bu gibi yatırımlarını doğru yönlendirmek size bir şey kaybettirmez, aksine kazandırır ve bu sürekliliği olan bir kazanç olur.

Radiant ısı iletimi herkesin hemfikir olduğu gibi ısı transfer şekillerinden biri. Isı kaynağının tipine ve gücüne göre de değişir.

Yazın teras çatılı bir evde güneşden gelen radiant enerjinin yansıtılarak teras yüzeyinin 50 derecenin üzerine çıkması radiant barier ile önlenebilir ve bu elbette çok önemlidir. Ancak hava 30 derece ise 30 derecenin altına inmesi radyant bariyer ile sağlanamaz.

Ev ısıtma sistemlerine gelince, kullanılan ısıtma yönteminin tipini güneş ile karşılaştırmak mümkün değil. Hangi sistem, ısıyı hangi transfer şekliyle yayar? Ya da hangi oranda radiant, hangi oranda temas yoluyla yayar?

Her durumda temas yoluyla duvar ve tavanlarla ev içindeki havanın ısısı dengelenecek ise ev içinde radiant yansıtmaya çalışmanın anlamı ne? Isıtmada en çok kullanılan radyatörlü kalorifer sistemi havayı nasıl ısıtıyor? Radiant mı radyatör yüzeylerinde temas yoluyla mı?

Bizim evde ısıtma sistemi taban şapının içine gömülü bir kilometre boruda 40 derece su dolaştırmakla oluyor. Bu suyun dolaşması da kışın ortalama günde iki kere 30'ar dakika gibi gerçekleşiyor. Yani aslında betonu ısıtarak evi ısıtıyorum. Bina soğukken ısıtması 5-6 saat, soğuması ise 2-3 gün sürüyor, Bu durumda tavanıma reflektif boya mı sürmeliyim yoksa evin esas kütlesini oluşturan temel, duvar, taban, tavan vs.nin atmosfere ve toprağa enerji kaybını mı engellemeliyim?

Sonuçta, ısı izolasyon projeleri, binaların koşullarına göre optimum verimliliği sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Yine koşullara göre birden fazla yöntemin bir arada kullanılmasına bir engel olmadığı gibi, bir çok durumda da gerekli olabilir.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön