Teşekkürler.Ancak fikir babası sn hocam 100 ve sn pria başlamadığına göre ilk yazan ben olayım bari.
Nergisler günümüzde çiçek şekli esas alınarak, bilindiği üzere,13 bölüme ayrılmıştır.
https://www.rhs.org.uk/advice/profile?pid=365. (''Choosing daffodils'' kısmındaki resmin altındaki küçük dairelere basılarak örnekleri görmek mümkün)
Daffodil Divisions & Cultivars | American Daffodil Society
Bunlardan 8. grup Tazetta cinsi nergislerdir. Benim tercihim, elbette diğerleri de güzel ama benim en çok tercih ettiğim bu gruptakiler.
Tazetta grundan olduğundan emin olduğum fakat henüz doğru ismini tespit edemediklerim listede yok.
Bir başka husus, her özelliği ile 'tazetta' olmasına karşın, 'double' oldukları için bu gruba giremeyenler de listede yok.
Ayrıca, tohumdan yetiştirdiklerim den bu yıl çiçeklenmesini beklediklerim de var ama, tohum bu ne çıkacağı belli olmuyor.Şimdilik, geçen yıllarda da açmış olanların isimlerini yazmakla başlayayım.
Bölüm 8 Tazetta nergislerim:
İsim Renk Çiçeklenme dönemi(ay) Çiçek boyu
Abba beyaz-oranj 2-4 30-50 cm
Avalanche beyaz -sarı 4-5 50-60
Bright Spangles beyaz oranj 3-4 40-50 cm
Compressus beyaz-sarı 4 40-60
Grand Primo C. beyaz-sarı,oranj 3 60
Grand Monarque beyaz -sarı 3 50-60
Geranium sarı -oranj 3-4 aylar 35 cm
Grand Soleil d.Or sarı- oranj 11-3 40
Falconet sarı- oranj 4-5 35
Legendary sarı-kırmızı 5 60-70
Killara beyaz-sarı 4-5 40-60
Merry Madrigal beyaz-oranj 4 35-45
Minnow sarı-sarı 4-5 15
Odoratus beyaz - sarı 5 15-25
Paper white beyaz-beyaz 12 35
Scilly white beyaz-beyaz 3-4 50-60
Soleil d'or sarı - kırmızı 3 60 cm den büyük
Tazetta nergislerin diğer nergislerden ayırt edici özlellikleri şöyle tanımlanmış: Güçlü bir çiçek sapı üzerinde, genellikle 3 adetten 20 adete kadar çiçek oluşmakta, (3ten az olmayacak), hoş kokulu, kısa koronalıdır.Çiçek yaprakları yuvarlak (perianth segments), dalgalı, eğri büğrüdür.
Siteye resim yüklemekte zorluk çektiğim için resimlerini yükleyemedim. Meraklısı isimlerin başına narcissus veya daffodil yazarak googledan arayabilir.