Sayın ykaya194,
Bahsettiğiniz ısı transferlerinden binaların en fazla maruz kaldıgı konduksiyon ve radyasyon dur.
Burada insanların gözden kaçırdıgı konu, ısının ne tür oldugu, bu ısının binanın üzerine nasıl etki yaptığıdır.
Soyle izah edeyim, ateş te, güneş te sıcaklık yayar. Gel gelelim yangın yalıtımı ve ısı yalıtımı tamamen farklı konulardır.
Mantolama dışarıdaki sogugu geçirmez demişsiniz, soğuğun yalıtılması diye bir konu zaten teknik olarak mümkün değildir. Fizik kanunları gereği her zaman sıcak hava hareket eder. Sizin kışın evinizin soğumasının sebebi evin içerisindeki sıcağın dışarı çıkmasıdır, dışarıdaki soğuğun içeri girmesi değil.
Bu sebeple, ısı kaynaktan çıktıktan sonra (daha radyan haldeyken - yani hava yoluyla yayılıyorken) bunu durdurmak en mantıklı ve etkili çözümdür.
Fakat bu yapılamazsa, o zaman duvar yüzeylerinde biriken ısı dış cepheye konduksiyon yoluyla iletilmeye (sızmaya) başlar. Bu aşamada da evin dış cephesindeki mantolama devreye girer ama bu işlem ısı bir kere duvarlar tarafından emilip kaybedildikten sonra olur. Yani sıcaklık evin içerisinden çıkar, duvarlar tarafından emilir ve tam dış cepheye sızacekken mantolama buna karşı koyar. Fakat bunun dezavantajı şudur, o aşamada ısının dışarı çıkmasını engelleyen mantolama malzemesi bu sıcaklığı tekrar iç cepheye veremez. Sadece içersinde hapsedebilir, bunun da kat sakinlerine bir faydası olmaz.
Buna örnek olarak içinde binlerce su olan bir havuzun altından delik açıp oradan çıkan suya rağmen içeriye su dökmeye çalışmak gibidir.
Umarım biraz daha açıklayıcı olmuştur.
|