View Single Post
Eski 21-11-2014, 15:43   #224
Sakaki
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Giriş Tarihi: 06-06-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sagol Mesajı Göster
Yine Brooklyn Botanical Garden da sergilenen bir ağaç gözüme çarptı. Boyu gövdenin 10 katı ve daha kalınlaştırma gayreti yok, bonsai saksısına alınmış ve sergileniyor. Aslında boyunun uzunluğu gözümü çok da rahatsız etmiyor ama benim ağacım olsa başlangıçta biraz daha aşağıdan keserdim, konikliği de daha iyi olurdu.

Tepede soldaki anadal kalınlığındaki dal göze çok hoş görünmüyor. Sağ en alt dalın yeşil kısmı soldaki en alt dalla aynı seviyeye çıkarıldığından biraz simetri hissi uyandırıyor, biraz daha aşağıda tutulmasını tercih ederdim.
Sn sagol,

Geçenlerde bir Amerikan forumunda gözüme enteresan bir şey ilişmişti bu konuyla ilgili olarak: Avrupa ve Amerikalılar bu tip ağaçlar için Moyogi-Literati, Chokkan-Literati gibi format isimleri uydurmaya başlamışlar.

Tarza göre ağaç biçimlendirmek ve eğitmektense, ağaca göre tarz uydurmak bonsai felsefesiyle ve temel ilkeleriyle ne derecede bağdaşıyor orası tartışılır tabi...
Bir şekilde işin kolayına kaçma gibi geliyor bana.

Sanatsal/estetik değerinin yanı sıra, zor olanı ve emek gerektireni her zaman daha değerli olanıdır, yaşamın ve sanatın diğer her dalında olduğu gibi... diye düşünüyorum şahsen.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön