View Single Post
Eski 20-11-2014, 21:37   #12
sader_5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-11-2014
Şehir: İzmir-İstanbul
Mesajlar: 15
Herkese merhaba,

Isı yalıtım boyaları diye tabir edilen "reflekte boya ve kaplama malzemeleri" hakkında geniş bilgi sahibiyim. Burada yanlış belirtilen bir takım hususları düzeltmek isterim. Öncelikle bu kadar bilgiye nasıl sahip oldugumu açıklayayım. Benim çalıştığım firma bu tarz ürünler üreten yabancı bir markanın distribütörlügünü yapmaktadır. Ne şahsımın ne de markanın adını reklam olmaması için açıklamıyorum. Nitekim amacım burada reklam yapmak değil, biz ısı yalıtım teknolojilerine hakim bir firma olarak Türkiye de bo konuda oluşan bilgi kirliliğinden çok muzdaribiz ve bu sebeple fırsat buldukca insanları bu konu hakkında bilgilendirmeye calısıyoruz.

Öncelikle şu soruyu cevaplayalım. Isı yalıtım boyaları enerji tasarrufu saglar mı? Evet saglar. Ama nasıl yapar bu işi? İnsanlarımızın yaptığı en büyük hata, bu tarz ürünlerin performansının değerlendirirken lambda değerini esas almalarıdır. Bu son derece yanıltıcı ve yanlış bir yaklaşımdır. Bir başka deyişle uzunluğu litre ile ölçmeye benzer. Sebebi ise reflekte ürünlerin performans değerleri BTU ve "R" (reflectivity) katsayılarıyla belirlenir. Lamda diye tabir edilen ısı iletkenlik katsayısı belirli bir kalınlığa sahip (mantolama, taşyünü vs...) malzemeler için kullanılmaktadır. Bu tür malzemeler konduksiyon yoluyla gercekleşen ısı transferini durdurmak için tasarlanmıştır. Radyan (hava yoluyla yayılan - güneş ışınları gibi) ısıya karşı ise hiçbir etki gösterememektedir.

Bunula brlikte, hava yoluyla yayılan ısının (ışınlar) yalıtılması içinse kalın malzemeden ziyade nitelikli malzemelere ihtiyaç vardır. Kalınlığı olan malzemeleri, binaya hiç bir reflekte katman uygulanmadığı takdirde son çare olarak devreye giren malzemelerdir. Kısaca güneşin en baştan elimine edilebilecek ışınlarına karşı hiç birşey yapmamaktadır.

Örnek verecek olursak arabaların ön camına koyulan aluminyum koruyucular veya yazın kullandığımız güneş kremleri güneş enerjisini kırmak veya elimine etmek için malzemenin kalınlıgından ziyade niteliğinin daha önemli olduğunu kanıtlamaktadır.

İlave olarak, her malzeme reflekte ısı yalıtımında tabi ki kullanılmaz. Özellikle Türkiye´de üretim yapan ve ürünlerinin içeriğini dahi açıklayamayan bir çok firma bulunmaktadır. Bu firmalar kulaktan dolma bilgilerle, tüccar usulü iş yapmakta fakat ürünlerinin çalışma prensibi açıklarken zorluk çekmektedir.

Seramik teknolojisi çok köklü ve derin bir teknolojidir. Sadece benim bilgim dahilinde olan yaklaşık 14 farklı seramik bulunmaktadır. Bu mazemeler arasında otomobil frenlerinin ürtiminde kullanılanda var son derece keskin seramik bıçakların üretimine kullanılanda da.

Reflekte seramik ise tamamen ayrı bir bir konudur. Seramik mikroseramik küreciklerin yansıtıcı özelliğe sahip olması için mutlaka bir solüsyonla kaplı olması gerekmektedir. Bu solüsyon mikroseramik kureciklere aşırı parlaklık ve direnç kazandırmaktadır. Böylece seramik reçine ile (boya, astar veya kaplama malzemesi) karıştığında gözle görülemez yapıda fakat üzerine radyan ısı geldiğinde ise bu ısıyı geri yansıtacak yapıya girmektedir.

Burada konuyu mümkğn olduğunca özetlemeye çalıştım. Soruları olan arkadaşlar buradan sorularını iletebilirler. Bu mesaj sadece doğru bilgiyi vatandaşlara ulaştırma amaçlıdır. Ürün reklamı yapılan sorular veya yorumlara kesinlikle cevap veremeyeceğim.

Herkese hayırlı günler dilerim...

sader_5 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön