Sn. Doğan, üç metre arayla yapalım, ancak betonlama ile uğraşmak istemiyorum. Görüntünün hoş duracağını zannetmiyorum, üstelik sürekli demirler orada kalacağı için tarlayı traktörle sürmek mümkün olmayacaktır, kayınpederin dilinden düşemeyiz sonra. O zaman bir sıranın 15 metre olacağını düşünürsek her sıraya altı direk lazım ve 12 sıra sarılacak sebze ekeceğimizi varsayarsak ve üç sıraya bir direk dikeceğimizi hesaplarsak toplam 24 ana direk lazım. 60 cm. toprak altında 190 cm. üzerinde olsa 2.5 m.lik direkler olmalı. Ancak ilk hesaplamada "T" nin üzerini 60 demiştim, 60 değil sağı ve solundaki birer karığı da kapsayacağı için 120 cm. olması gerek. Demirci bir tanıdığa maliyeti hesaplatayım. Demirin alt tarafında toprağa çakabilmek için bir çıkıntı da olmalı.
Sn. Kuzucu, sizin gösterdiğiniz klipte her karığın direkleri ayrı ve ahşap. Aralarında üçer metre var gibi ve yanlış görmediysem direklerin alt orta ve üzerinden ipler birbirine bağlanmış. Sanırım sizin de "sallanmasın, sağlam olsun" dan kastınız bu. Benim yapmak istediğimde bir direk karığa dikilecek ve üzerine eklenen "T" yi oluşturacak 120 cm. lik üst parça her iki yandaki karıkların üzerine geleceği için ayrıca onlara direk dikmemiş olacağız ve tek direk ile üç karık halledilmiş olacak.
Aşağıya kabaca krokiyi çizdim.
|