View Single Post
Eski 12-11-2014, 15:48   #8
Sakaki
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Giriş Tarihi: 06-06-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dusunenadam Mesajı Göster
Sakaki Hocam teşekkür ederim. Vermiş olduğunuz bağlantıların yarıdan fazlasını okumuştum. Okumadıklarımı da bu akşam okurum. Benim fidan hakkında öneriniz var mı? Yani telleme budama vs... Standart kuralları mı uygulamalıyım? Ağaç endemik olduğu için kaybetmekten korkuyorum. Mesela bu mevsimde telleme uygun mu sizce?
Şu anda bahçemde henüz gelişmekte olan bir tane Sığla fidanımı saymazsak daha önce bu türle hiç deneyimim olmadığını söyleyebilirim ve bu yüzden vereceğim bilgiler teorik bilgilerin ötesine geçemez ve henüz yeterince deneyimlemediğim veya çok iyi bilmediğim bir türle ilgili de tavsiyede bulunmak çok da istemiyorum açıkcası. Ancak kışın hiçbir işlem yapmamanızı rahatlıkla öneririm.

Ağacın tarz bakımından şu an size sunduğu fazlaca bir seçenek yok, ancak sizin de dediğiniz gibi genç bir fidan olduğundan, dilerseniz önümüzdeki ilkbahar başında saksılama açısını değiştirerek, değişik sert budamalar yaparak ve telleyerek dik tarzdan daha farklı tarzlara doğru kaydırma yapabilirsiniz, bu tamamen sizin tarzlara ve biçimlendirme tekniklerine hakimiyetinize kalmış bir durum. O yüzden ilkbahara kadar bu konuları iyice incelemenizde fayda var.

Başarılar dilerim.

NOT: Ağaç benim olsaydı (böyle başlayan cümleler genelde ağacın sahibi açısından ürkütücü olabiliyor) ilkbahar başında sol en alttaki sürgünün/dalın hemen üstünden sert geri budama ile boyunu kısaltarak, o sol alttaki dalı da yeni lider yapardım. Böylece hem ağaca bir hareket kazandırmış olur, hem cut & grow tekniğini uygulamış olur hem de koniklik sağlamış olurdum. Yani 1 taşla 3 kuş

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön