|
Sn.reguler.
Artık yavaş yavaş kalın ve heybetli ağaçlara doğru yöneldiğinizi görüyorum. Bu benimde geçirdiğim bir aşama.
Sakaki'nin dediğine katılıyorum, konikliği hiç olmayan bir ağaç bu elinizdeki. Ama böylesine kalın gövdeli bir ağaçtanda yinede güzel bonsai olacağı kanısındayım.
-Ağacınızı torbadan çıkararak geniş ve derin bir saksıya alın.
-Saksılama işlemini yaparken yüzey toprağını biraz elinizle alın ve ağacın saçak köklerinin nerede olduğunu keşfettikten sonra ağacı saksıda doğru konumlandırın.
-Bahar döneminde ağacı sert budayın; ağacın çapının 3-3,5 kadar katından ağacı düz kesin. Düz kesin diyorum çünki yeni zirvenin hangi yönden çıkacağı belli değil henüz.
-Çıkan yeni lidere göre ağacı bir kezde verev kasip yapmak zorundasınız. Tabii bu sert budamaları yaparken aşı macunuyla kapatmayı ihmal etmeyin.
-Yeni lideri uzun süre budamayıp serbestçe gelişimine izin verim. Hatta yeni liderin alt kalın gövdenin 1/3 kalınlığına erişinceye kadar lideri serbestçe gelişimine izin verin.
Ağacın gelişim hızına göre 2-3 yıl sonunda çok konik çok güzel bir bonsai yapabilirsiniz.
Tabii bu ağacın türü nedir oda çok önemli başka bir soru.
|