View Single Post
Eski 10-11-2014, 07:07   #1274
-Esin-
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-02-2014
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 1,027
Sn A_NOMAD,

Hayır, biz farklı şeyler öneriyoruz ama bu konu bu kadar upuzun yazmaya değer bir konu mu bilemiyorum. Siz nasıl yetiştirmek istiyorsanız o koşullar altında yetiştirebilirsiniz. Bir başkası da başka bir şekilde yetiştirebilir. Fakat siz methodların hangisinin daha iyi olduğunu bir bilimsel tartışma seviyesinde tartışmak istiyorsunuz sanırım?

Ben suda köklendirmeyle ilgili bir yorumda bulunmadım, dolayısıyla sizin asıl vurgulamak istediğiniz konu aslında konuşmamızın dışında kalıyor. Sizin yılbaşı çiçeğini çelikten üretim mesajınızda yazdıklarınızdan benim itirazım olan kısım çeliği kuru toprakta köklendirmek. Buna istinaden yaptığınız açıklama mesajınızda bazı noktalar belirsiz kaldı. Size birkaç soru sorayım müsadenizle. Bu soruları size konuyu bildiğiniz şekliyle anlatabilmeniz için soruyorum.

Alıntı:
..çelik dalından koparıldığı için savunma mekanizması devreye girdi ve stoklarındaki sıvıyı maksimum korumaya aldı, yapraklar havadaki her nem zerresini yakalamaya ve biriktirmeye koyuldu, kopan parça fizyolojik bir panik halinde) köklenmeden evvel topraktan zaten su çekemeyecek.
-Bahsettiğiniz savunma mekanizması tam olarak nedir? Bu bitki hangi yolla stoktaki suyu koruyacak?
-Yapraklar havadaki nem zerresini nasıl yakalayıp biriktirmeye başladı?

Ayrıca ben köklenmeden evvel su çekeceği iddiasını ortaya atmadım ki..

Alıntı:
(Koparıldıktan sonraki 1 ya da 2 gün açıkta bekletmenin çeliğe faydası şu olacak: Evet kopmuş olan bölgenin ıslaklığı gidecek ve daha önemlisi çelik, yeni durumuna adapte olacak yani fizyolojik paniği stabil hale gelecek.
Bir hafta sulamama sebebimiz ise hem bitkinin -kökleri olmadığı için- topraktan alamayacağı ıslaklığın sebep olabileceği çürüme gibi ölümcül sorunlara davetiye çıkartmamak, hem de bitkinin 'maruz kalmış olduğu kopma durumu nedeniyle' doğal olan savunma ve hayatta kalma dürtüsünü yerine getirmesine izin vermektir.)
-Kopmuş olan bölgenin ıslaklığının gitmesinin yılbaşı bitkisine faydası nedir?
-"Stabil hale gelen fizyolojik panik" ifadesini ben bir moleküler biyolog olarak anlamlandıramadım, açıklamak ister misiniz? Ne, nasıl stabil oluyor?

Toprağın ıslak olmasıyla nemli olması birbirinden farklı durumlar ortaya çıkarır, ben köklendirmenin hafif nemli ortamda olması gerektiğinden bahsetmiştim, ıslak değil. Bitkilerin dürtüleri olduğu kısmına girmiyorum çünkü "dürtü" bir histir ve bitkilere atfedilmeyen bir özelliktir.

Kuru toprakta köklendirme yöntemiyle bir çok tanıdığım çelikleri tutturmada başarısız oldu. Siz yapabiliyorsanız ne güzel, sorun yok demektir. Ben de nemli toprakta köklendirmenin kuru ortamda köklendirmeyle karşılaştırmasını yapmış biri olarak ilk yolda başarı oranı daha fazla diyorum. Bunun sizi neden bu kadar rahatsız ettiğini anlayamadım açıkçası.

-Esin- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön