Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi -Esin-
..."ideal" olan bir haftayı geçkin bir süre çelikleri kuru ortamda bekletmek değildir...
|
Sn. -Esin-
Atladığınız bir şey var...
Ben '
kuru ya da hafif nemli toprağa daldırılarak...' demiştim zaten.
Kurmuş olduğum cümlenin anlamı: Nemli toprakta da kuru toprakta da bu yöntem kullanılabilir, yeter ki ıslak toprak ya da su içine daldırılmasın.
'
Kesinlikle kuru toprağa daldırmalısınız, ideal olan budur' demiyorum ki...
Artı, köklenmenin başarı oranıyla ilgili bir iddiada da bulunmuş değilim.
Bu bitkiler suda da köklenir, ıslak toprakta da, nemli toprakta da, kuru toprakta da... Hatta toprağa temas etmeseler dahi kök çıkarıp tutunacak yer ararlar. Köklenme oranı çok yüksek bir bitkidir.
Fazla ıslaklığın dezavantajı 'bitkiyi çürüterek kaybetme ihtimalinin yüksekliği'dir.
Yukarıdaki uzun uzun yazdığım derlemede de öncelikle belirttiğim üzere en baştan '
ortam nemi yüksek olmalı' ki malumunuz bitki bu nemden faydalanmaktadır.
Kuru ya da hafif nemli toprağa daldırdığınız çelik (dalından koparıldığı için savunma mekanizması devreye girdi ve stoklarındaki sıvıyı maksimum korumaya aldı, yapraklar havadaki her nem zerresini yakalamaya ve biriktirmeye koyuldu, kopan parça fizyolojik bir panik halinde)
köklenmeden evvel topraktan zaten su çekemeyecek.
(Koparıldıktan sonraki 1 ya da 2 gün açıkta bekletmenin çeliğe faydası şu olacak: Evet kopmuş olan bölgenin ıslaklığı gidecek ve daha önemlisi çelik, yeni durumuna adapte olacak yani fizyolojik paniği stabil hale gelecek.
Bir hafta sulamama sebebimiz ise hem bitkinin -kökleri olmadığı için- topraktan alamayacağı ıslaklığın sebep olabileceği çürüme gibi ölümcül sorunlara davetiye çıkartmamak, hem de bitkinin 'maruz kalmış olduğu kopma durumu nedeniyle' doğal olan savunma ve hayatta kalma dürtüsünü yerine getirmesine izin vermektir.)
Havadaki nemden faydalanmaya devam ederek bir yandan da stoğundaki enerji yardımıyla kök oluşturmaya girişecek.
Köklenme başladıktan sonra da kök çıkıntılarının sayısı bir yandan artarken, diğer yandan kökler uzayarak su arayışına girmeye başlayacaklar. Toprakta yeterli su mevcut değilse çelik yine stoklarından ve havadaki nemden faydalanmaya devam edecek...
İşte bu süreç (çeliğin alınmasından, köklenmenin başlaması ve köklerin minimum yeterliliğe ulaşmasına kadar olan) ortalama 5-8 gün sürüyor, zaten koparıldıktan maksimum 8 gün sonra tam anlamıyla sulamaya başlıyoruz.
Bu süreçte çeliğimizin susuzluktan ölme olasılığı, fazla su nedeniyle ölme olasılığından kat be kat küçüktür.
Umarım açıklayıcı olmuştur.
Benim bu konuda asıl vurgulamak istediğim ise şu idi: Çeliğinizi suda köklendirmeye çalışmayın. Buna hem gerek yok hem de çeliğiniz fazla su nedeniyle zarar görebilir/ölebilir.
Aslında birbirimizden çok da farklı şeyler önermiyormuşuz değil mi?
