View Single Post
Eski 09-11-2014, 22:52   #1270
-Esin-
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-02-2014
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 1,027
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi A_NOMAD Mesajı Göster
Yetiştirmek dediniz aklıma geldi, hemen küçük bir ekleme yapmış olayım sayenizde

Alınan çelik, 1-2 gün kadar havadar bir yerde bekletilmeli (kesilme noktasının kuruması için) ve direkt kuru ya da hafif nemli toprağa, 1-2cm derine daldırılacak şekilde dikilmelidir.
Bir hafta boyunca hiç sulanmamalı, sonrasında ise normal sulama düzenine geçilmelidir.

Sayın A_NOMAD,

Yılbaşı çiçeğinin üretimiyle ilgili ben de internette buna benzer bilgilere rastlıyorum ama yıllardır yetiştirdiğim bu bitkiyle ilgili çok doğru bilgiler olduğu söylenemez. Sizin yazdığınız bilgi genel olarak kaktüs çelikleri için geçerli olan bilgidir. Her ne kadar yılbaşı çiçeği de kaktüs ailesinden olsa da epifit yani doğal ortamında ağaç dalları üzerinde yaşayan bir bitki olması dolayısıyla diğer kaktüslerden çok farklı koşullarda ve çok farklı bir iklimde yetişir.

Yılbaşı kaktüsü köklü haliyle bile bir hafta susuz bırakılırsa pörsümeye başlar ki dalından alınan çelik hiç bir yerden su alamayacak haldeyken bir de 2 gün dışarda, 1 hafta da toprakta susuz beklerse hemen ölmese bile artık onun köklenme ihtimali oldukça zayıflar. Çelik alınırken zaten boğum kısmından koparıldığı için o bölgenin kuruması için dışarda bekletilmesine gerek yoktur. Çelikler daldan koparıldığı gibi hafif nemli toprağa daldırılıp direk güneş almayan ama aydınlık bir yerde bekletilirse, toprağın kurumasına izin vermeden yalnızca nemi muhafaza edebileceği kadar azar azar sulanırsa çelik 1 haftayı geçmeden kolayca köklenir.

-Esin- Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön