Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Eron2014
Bu arada Sayın Charlaux'un referans verdiği Schweter-Orchideenzucht firmasının internet sitesinde biraz gezindim. Maalesef Almanlar yine bizi sollamış. Hem kıskandım, hem hayran oldum, hem de sinir oldum. Neden bizim böyle bir sitemiz yok. Almanca bildiğim için de siteyi dolaşmakta hiç zorlanmadım. Hani derler ya "adamlar yapmış" diye. Sanırsın orkideyi almanlar icad etti. Türkiye'de orkide üretimi ile uğraşan kim var bilen var mı? Noolur birisi olsun!
|
En son hatırladığım kadarıyla Ankafar büyük çaplı üretim yapmıştı, halen devam ediyorlar mı bilmiyorum. Uzmanlık alanım değil ancak Türkiye'de schwerter olup olmamasıyla ilgili şöyle birşeyler demek istiyorum:
Evde bakılan orkideler dünyasında iki uç var. Birincisi, daha pragmatik. Uzun süre dekoratifliğini koruyan, bakımı kısa bir talimatla anlatılabilen bitkiler. Phalaenopsis hibritlerinin doldurduğu bu alan tahmin edebileceğiniz üzere daha endüstriyel; anladığım kadarıyla Tayvan gibi iklim avantajlı ülkelerin yanı sıra Hollanda ve hatta Polonya gibi "bizim daha çok güneşimiz var, neden bizde bu sanayi yok" dedirten ülkeler bile bu konuda ileriler.
İkincisi ise bakımıyla uğraştıran bitkiler

; her gün bakılmasa da çiçek görene kadar uzun süre bakacağınız bitkilerden bahsetmek istiyorum. Röllke'nin, Schwerter'in sitesindekilerin çoğu bu şekilde. Bu sitelerin hazır çiçekli bitkiler kısmı o kadar zengin değil, farkettiyseniz - satılanların bir kısmı bir yıl ya da daha uzun süre evinizde çiçeksiz muhafaza edeceğiniz bir bitkiler, daha sonra bir ay boyunca çiçek açacaklar, onbir ay boyunca da çiçeksiz kalmaya devam edecekler; yılda birden fazla defa açan hibritleri olsa da cattleya veya dendrobium nobileler bu şekilde. Diğer bir kısmı da bakım için özel ortam isteyecek bitkiler; masdevallia, bulbophyllum ve vanda türlerini bu kısımda değerlendirebiliriz. Amacınız hobi ağırlıklı ise bu kısım size göre ancak yer, zaman ve bu işe ayırabilecek bütçe gerektiriyor. Bütçe derken, fiyatlar ülkemizdeki güvercin fiyatlarından farklı değil

; 20-30 liraya alabileceğiniz bitkiler de var,
çiçeksiz fiyatı şöyle olan şeyler de var. Bu kısmı çok yerdim ama evimde pencere önünde bunlardan var, phalaenopsislerim "ikincil" yerlerde duruyorlar. Konu dağıldı - yer, zaman ve para konusunda almanya-abd ikilisine yaklaşırsak bizde de schwerter veya röllke neden olmasın diyebiliriz.