Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi -Esin-
Teşekkür ederim sn. litoriachloris, koleksiyona katmak istediğim daha çok bitki var. Zaten ne zaman koleksiyon harika oldu, tamamlandı dersek o zaman koleksiyonerlik ruhuna ihanet ederiz gibime geliyor
Kışın büyüyen titanopsislerden Hugo-Schlechteri var bende, kaynaklarda -10 dereceye kadar dayanabildiği söyleniyor. Bu bilgiye dayanırsak Marmara'da kışı atlatabilir ama birebir tecrübem yok bu konuda, zaten bitkiyi henüz geçtiğimiz yaz almıştım
Aslında bu türle ilgili sıkıntı yaşıyorum, yaz dönemi başlangıcında yeni yapraklar çıkarıyor ve sulanmadığında buruşarak sürekli su isteğini belli ediyordu. Daha sonraları uyku dönemine geçti fakat zannedersem o dönemde tam gölgede kalmalı. Bendeki güneş gördüğü için büzüşüp toprağın içine doğru çekildi, küçüldükçe küçüldü. Durumu farkedip gölgeye aldığımda hiç bir düzelme göstermedi, hafif hafif sulamanın da hiç etkisi olmadı. Ayrıca nemli havadan hiç hoşlanmıyor. Havaların soğumasıyla da bir değişim olmazsa Abbas yolcu demektir  Bölgemiz için problematik bir tür, bahçeye ekerseniz de çok sayıda ekmedikçe boyutlarının küçüklüğü sebebiyle gözükmeyebilir 
|
Calcarea'lardan birini bahçeye diktim denemek için bakalım ne olacak. Ama görünmeme meselesinde haklısınız taşların arasında kaybolup gitti. Binanın girişine ufak bir "crevice garden" yapmayı planlıyorum. Eğer kışı atlatırsa orada ufak bir koloni oluşturabilirim. Bendeki türleri yaz boyunca bolca suladım hepsi olumlu tepki verdiler ve güzel geliştiler. Bolca da güneş aldılar. Ama aralarında Hugo-Schlechteri yok sanırım. Tohumdan ilk defa titanopsis üretme denememde vardı sanırım ama o denememdeki birçok bitkiyi tecrübesizlikten yaşatamamıştım. Zor bir tür olabilir. Bakalım deneme yanılma ile pek çok şey öğreneceğiz gibi geliyor bana
Selamlar...